Читај ми!

Борељ: Нема места у Европи за подељену БиХ, спремни смо да користимо и санкције

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ поручио је да у Европи нема места за подељену БиХ, нагласивши да је Брисел спреман да као крајњу меру употреби и санкције.

Борељ је после расправе у Савету ЕУ о очувању суверенитета и територијалног интегритета БиХ и функционалности државних институција, позвао политичке лидере у тој земљи да преузму одговорност за очување Устава, као и потпуног повратка у државне институције и решавање отворених питања.

"У Европи нема места за подељену БиХ", поручио је Борељ, додавши да на тај начин политички лидери ускраћују својим народима европску перспективу.

"Они који раде у том правцу чине грешку. Сопствени народ ускраћују за напредну, европску перспективу и живот", додао је Борељ.

Истакао је да је Брисел спреман да искористити све расположиве инструменте које ситуација затражи, укључујући и санкције.

Реч је о финансијској помоћи и рестриктивним мерама, које ће се користити као последња мера, рекао је Борељ.

"У сваком случају, више бисмо волели да се одвија дијалог и договор између страна како би се осигурале реформе и како би се могли одржати наредни избори", закључио је Борељ.

Према његовим речима, министри ЕУ пружају пуну подршку специјалном представнику Европске уније, уз оцену да и Брисел и Вашингтон раде на омогућавању политичког дијалога око изборних и уставних рефроми који би требало да поправе функционалност Федерације БиХ, односно целе државе.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи