Читај ми!

Ђукановић: Мањинска влада тренутно најреалније решење; из ДПС-а поручују да све од њих зависи

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је у Бриселу након састанка са председником Европског савета Шарлом Мишелом да у овом тренутку и даље најреалније делује да ће бити постигнут консензус око идеје формирања мањинске владе у Црној Гори.

Мило Ђукановић је рекао да је на састанку са председником Европског савета Шарлом Мишелом изразио очекивање да би Црна Гора у догледно време могла да добије нову владу која ће бити промотер политике европских интеграција.

Ђукановић је истакао да очекује финалне информације о исходу преговора у вези са формирањем мањинске владе.

"Да ли ће то бити мањинска влада са мандатом од око годину или нека друга која би можда могла потрајати и дуже, па и до краја мандата овог парламента, видећемо из садржаја разговора који се управо воде. У овом тренутку ми и даље најреалније делује да ће се постићи нужни консензус око идеје мањинске владе", рекао је Ђукановић новинарима у Бриселу.

Нагласио је да је важно да се дође до решења око којег је могућ консензус, да би се што брже консолидовала извршна власт и створили услови да се земља фокусира на политичке приоритете, од којих је први деблокада преговарачког процеса са Европском унијом.

"Очекујем финалне информације о садржини досадашњих разговора међу потенцијалним актерима мањинске владе, да бих онда могао ступити на сцену и организовати преговоре са свим парламентарним странкама, да тестирамо то, али и друга решења која би водила Црну Гору путем изласка из институционалне кризе", навео је Ђукановић.

Истиче да постоје и друга решења у случају да не буде сагласности око мањинске владе.

"За мене је увек прво питање организовање превремених парламентарних избора, а ако ни то не буде решење, онда се улази у сценарио формирања неке прелазне, техничке владе која би значила да све парламентарне партије имају представнике у тој влади. Та влада имала би само један задатак – да ажурира изборно законодавство и да у најкраћем времену дођемо до парламентарних избора", рекао је Ђукановић.

Портпарол ДПС-а: Мањинска влада зависи искључиво од нас и Либералне партије

Истовремено, портпарол Ђукановићеве Демократске партије социјалиста (ДПС) и посланик у Скупштини Црне Горе Милош Николић рекао је да формирање мањинске владе у Црној Гори зависи искључиво од клупа посланика ДПС-а и Либералне партије, без чијих 30 гласова нема и неће бити стабилне и европске парламентарне већине.

Николић је позвао Грађански покрет УРА да се врати ономе што их је окупило, а то је, како каже, стварање широке парламентарне већине која ће имати реформски циљ да у интересу будућности Црне Горе стабилизује државу и врати је на европски колосек и позицију лидера европских интеграција.

Николић каже да последња у низу изјава представника УРА, овог пута од потпредседнице партије Јоване Маровић, показује, како наводи, забрињавајући тренд да УРА уместо озбиљном политиком наставља да се бави празним политикантством.

"Сада, када су признали катастрофалну грешку коју су направили након 30. августа и када показују амбицију да поново буду део европске платформе, чији је ДПС стожер и са које смо их све време позивали да се врате интересима државе Црне Горе, поново их саветујемо да своје опсервације око страначке политике задрже у границама свог покрета", рекао је Николић.

Јована Маровић је у недељу на питање да ли је за УРА довољно да се лидер ДПС-а Мило Ђукановић повуче, иако су му приписивали бројне афере, одговорила да не праве коалицију са ДПС-ом и да став да је неприхватљиво учешће ДПС-а у извршној власти довољно говори о томе шта мисле о њиховом реформисању.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи