Читај ми!

Борељ: Ситуација у БиХ критична; Сијарто: Уложићемо вето на санкције Додику

Уочи састанка у Бриселу шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ, пред састанак Савета ЕУ, изјавио је да eскалација прилика у БиХ мора да стане, а дијалог унутра државних институција мора да се настави. Министар спољних послова Mађарске Петер Сијарто потврдио је да ће та земља уложити вето на могуће санкције српском члану Председништва БиХ Милораду Додик.

Жосеп Борељ оценио је да је ситуација у БиХ "критична" и да ће министри спољних послова земаља ЕУ на данашњем састанку у Бриселу морати да донесу одлуку о заустављању политичке кризе у тој земљи.

"Националистичка и сепаратистичка реторика је у порасту у БиХ. Она угрожава стабилност, чак и интегритет земље. Министри морају да донесу одлуку о томе како да зауставе такву динамику у БиХ и избегну да се земља распадне на делове", поручио је Борељ пред састанак Савета ЕУ.

У званичној најави Савета ЕУ стоји да ће министри размотрити најновија дешавања у Босни и Херцеговини, укључујући "сецесионистичке потезе Републике Српске", бојкот државних институција, као и текућу уставну и изборну реформу у земљи.

"Ескалација прилика у земљи мора да стане, а дијалог унутра државних институција мора да се настави. ЕУ ради са САД на подршци уставној и изборној реформи у земљи", изјавио је високи ЕУ дипломата.

У документу припремљеном у Европској спољнополитичкој служби за министарску расправу о БиХ, наводи се да би Савет ЕУ 21. фебруaра требало да размотри и могуће уводње санкција као "поседње мере" за решавање политичке кризе у БиХ.

"Уколико се реализује једнострано преузимање надлежности државе од стране Републике Српске, морају се размотрити индивидуалне рестриктивне мере (замрзавање имовине и забрана путовања). Санкције се могу узети у обзир и у случају других активности које представљу претњу по земљу ", наводи се у документу у који је Танјуг имао увид.

Сијарто: Уложићемо вето на санкције Додику

Министар спољних послова Mађарске Петер Сијарто потврдио је да ће та земља уложити вето на могуће санкције српском члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додик.

После телефонског разговора са Додиком рекао да је политика санкција пропала јер је само покренула конфронтацију на Западном Балкану, преноси РТРС.

Истакао је да је једино право решење за проблеме на Западном Балкану "убрзање европских интеграција".

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи