Читај ми!

Додик: Изјаву Лаврова о плаћеницима из БиХ у Украјини схватити озбиљно

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик сматра да изјаву министра спољњих послова Русије Сергеја Лаврова да се плаћеници из БиХ, Албаније и с Косова и Метохије регрутују за рат у Украјини треба схватити озбиљно, јер долази од, како је рекао, човека који је један од врховних ауторитета светске дипломатије. Oценио је да не види ништа спорно у закључцима ХНС-а и сматра да Хрвати имају право да захтевају једнака права, као и остала два конститутивна народа у БиХ.

Милорад Додик је нагласио да Сергеј Лавров сасвим сигурно то не би изјавио, а да не поседује информације о томе да се плаћеници из БиХ, Албаније и с Косова и Метохије регрутују за рат у Украјини.

Додик је, како је пренела РТРС, рекао да ће са позиције српског члана Председништва БиХ од надлежних безбедносних служби у БиХ затражити да се та информација провери и о свему обавестити јавност.

"Уколико се потврди тачност навода министра Лаврова према тим лицима ће бити предузете све неопходне законске мјере", истакао је Додик.

"Не видим ништа спорно у закључцима ХНС-а"

Српски члан Председништва БиХ оценио је да не види ништа спорно у закључцима Хрватског народног сабора, те сматра да Хрвати имају право да захтевају једнака права, као и остала два конститутивна народа у БиХ. 

"Одбијање муслимана да прихвате чињеницу да БиХ није њихов екслузивитет довела је БиХ, а посебно ФБиХ, у тачку у којој се данас налазимо. Повлађивање америчке и бриселске администрације жељама муслимана дугорочно дестабилизује БиХ", рекао је Додик.

Истакао да само дијалог и разговор свих у БиХ гарантује да би она могла да опстане онако како је дефинисана Уставом.

"Проблем једног народа у БиХ проблем је свих и то је ваљда свима јасно. Игнорисање прегласавања једног народа БиХ гура у дугорочну нестабилност и одговорност за то сносиће они који то не желе да виде и да ријеше", поручио је Додик.

Један од закључака јучерашњег варедног заседања ХНС-а је да ће, ако се настави деконституисање хрватског народа, покренути све правне процедуре и политичке кораке за нову институционалну и територијалну организацију БиХ на начелима федерализма и консоцијацијске демократије којима ће бити обезбеђена потпуна уставна равноправност сва три конститутивна народа у БиХ.

Након тога огласила се СДА која је оценила неприхватљивим закључке ХНС-а јер сматра да они неће допринети релаксирању односа у Федерацији БиХ.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи