Читај ми!

Милановић: Против сам тога да се НАТО шири било где

Хрватски председник Зоран Милановић рекао је да НАТО не би требало да се шири на Украјину, те да ће, док год је председник, бити против тога да се НАТО било где шири.

Изјава хрватског председника да НАТО не би требало да се шири, која је супротна политици отворених врата Северноатлантског савеза, стиже у време кључања напетости између Русије, која гомила војску на украјинској граници, и западних земаља које је упозоравају да не напада ту земљу, пише Индекс.

Русија за повлачење војске, између осталога, тражи гаранције да се НАТО неће ширити на Украјину.

"Мислим да онај ко заговара да се НАТО шири на Украјину угрожава и хрватски интерес. Јер ми смо у НАТО-у, неко сутра може наше људе да пошаље тамо", објаснио је Милановић.

Истиче да "није исто бити део борбене скупине у Мађарској, на Балатону или хрватска војска на првој линији у ишчекивању напада".

"Зашто бисмо их слали тамо? Видећемо, све ћемо на ад хок основи утврдити. Сабор увек може ићи у сулуду авантуру, али ће онда и одговарати", рекао је Милановић.

Додао је да у овом тренутку "гледамо како се једна сиромашна држава уништава подгревањем панике", док Украјина позива да се смире тензије.

Констатовао је и да се говори о неколико десетина хиљада руских војника недалеко од милионских градова.

"Након овога ће се неким стварима тешко веровати. Напросто, на оваквим стварима се губи кредибилитет ако се покаже да није било све тачно. Ми мислимо својом главом, тако ће и бити. Нико нам није ништа дао, али нећемо се светити. Нама је било теже него Украјини сада, а добили смо ембарго. Украјини се ствара илузија да се могу одбранити од Русије, подстичу их на сукоб, а истовремено се говори како наши војници тамо неће бити", рекао је Милановић.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи