Читај ми!

Црна Гора, разрешен специјални тужилац Миливојe Катнић

Тужилачки савет разрешио је функције Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића због оствареног права на старосну пензију. Потпредседник црногорске Владе Дритан Абазовић поздравио одлуку.

Тужилачки савет Црне Горе констатовао је престанак функције Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића због оствареног права на старосну пензију, на основу документације Фонда пензијског осигурања, преноси РТЦГ

За разрешење Катнића гласало је осам чланова ТС, док су тужитељке Сања Јовићевић и Ђурђина Нина Ивановић биле против.

На седници ТС утврђен је престанак функције и за девет државних тужилаца због оствареног права на старосну пензију.

Иако је у току Управни спор око тога да ли су Катнићу и колико уплаћивани доприноси на бенефицирани радни стаж, који је остварио као војно лице, њему је прекинут мандат.

Миливоје Катнић је 23. јуна 2015. године изабран за Главног специјалног тужиоца.

Председница савета Маја Јовановић је предложила да се прво ТС изјасни о девет тужилаца и тужитељки, па да се онда изјашњавају о предложеном изузећу чланова савета, пре одлучивања о Катнићу, јер је једино он тражио изузеће чланова.

По Пословнику ТС-а, председница тог тела доноси одлуку о изузећу члана ТС-а.

Јовановићева је одбила захтев да се изузму чланови ТС Милоша Вуксановића, Стева Мука и Андреја Миловића, које је тражио Катнић када се буде гласало о његовом мандату.

Одбијена је и одлука о изузећу тужитељке Сање Јовићевић.

Абазовић поздравља одлуку

Пошто је разрешен Миливоје Катнић, борба против организованог криминала и корупције у Црној Гори коначно постаје смислена, изјавио је потпредседник црногорске Владе Дритан Абазовић.

На ванредној прес конференцији поводом одлуке ТС о престанку функције државним тужиоцима који су испунили услове за пензију, Абазовић је рекао да су "данас дошли у ситуацију да коначно реформа државног тужилаштва почиње да добија обрисе пуног смисла".

"Задовољан сам, срећан и поносан да су све тезе да је нови ТС политизован пале у воду. Црна Гора може да се мири, да има професионалне институције и Црна Гора упркос свим препрекама које постављају политичари, НВО, људи из сфере мафије и криминала... ипак показује да наш пут према европским интеграцијама, за владавину права, јесте смислен и добија пуни смисао", рекао је Абазовић, преноси ЦДМ.

Истакао је и да случају Катнића није било "персоналног односа, односно да нико против њега није имао ништа лично, али да су сви желели да виде више правде.

"Сви желимо да видимо новог главног специјалног тужиоца који ће да пресавије табак и стане на браник државних интереса и да се снажно, одлучно, у складу са законом супротстави свим људима који су део организованих криминалних група, мафије, неодговорних политичара, део корумпиране политичке елите и део људи који желе да ову земљу држе заробљену у прошлости", додао је.

Рекао је и да очекује да ТС, када се стекну услови, распише конкурс и да Црна Гора добије особу која ће бити професионалац.

"Сматрам да је ово велики дан за Црну Гору и европске интеграције", рекао је Абазовић.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи