Читај ми!

Хрватска снижава цене због таласа поскупљења, трајно умањен ПДВ на поједине намирнице

Хрватски премијер Андреј Пленковић и министри објавили су мере помоћи због таласа поскупљења, посебно кад је реч о ценама енергената. Пакетом мера ће се ограничити раст цена електричне енергије на 9,6 посто, и гаса на највише до 20 посто, а међу мерама су снижење стопе ПДВ-а на плин и неке пољопривредне производе, субвенције на цену плина за домаћинства, промене у систему накнада социјално угроженима, једнократне накнаде за пензионере...

Смањује се и ПДВ на храну са 13 на пет посто на свеже месо и рибу, јаја, воће, поврће, јестива уља и масти, дечју храну, на трошкове у пољопривреди (саднице, ђубриво, пестициди) с 25 на пет посто, с 25 на пет посто на маслац и маргарин, док ће ПДВ на хигијенске улошке и тампоне бити снижен с 25 на 13 посто, а на улазнице за спортске, културне и остале приредбе с 25 и 13 посто на пет посто, преноси Индекс.

Та смањења ПДВ-а су према наводима портала трајна, осим смањења плина на пет посто које је ограничено на годину дана, потврдио је потпредседник владе и министар финансија Здравко Марић.

Износ ваучера за социјално најугроженије се повећава с 200 на 400 куна (за једну куну може се добити 0,13 евра).

Пензионери ће добити и једнократну накнаду. Они који имају пензију до 1.500 куна добиће накнаду од 1.200 куна, они који примају од 1.500 до 2.000 куна накнаду од 900 куна, они који примају од 2.000 до 3.000 куна добиће накнаду од 600 куна и они који примају од 3.000 до 4.000 куна накнаду од 400 куна.

"Овај глобални пораст цијена енергената изазвао је вал поскупљења у Еуропи. Цијена плина у Еуропи расте због веће потражње након ковид-кризе, други је разлог Русија, која је највећи добављач и има смањену производњу, Норвешка не може повећати производњу, у Еуропи долази до веће потражње услијед опоравка и хладнијих зима. Четрдесеттри одсто еуропског плина долази из Русије, 23 одсто из Норвешке, 11 из Алжира. Еуропа увози 61 одсто укупних енергетских потреба и 90 одсто плина који чини 21 одсто енергетске потрошње", рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи