Читај ми!

Црна Гора, све очи упрте у Дритана Абазовића

Не зна се да ли ће бити нови црногорски премијер, али Дритан Абазовић зна који ће бити приоритети нове владе – европске интеграције и припрема туристичке сезоне. Док се лидер покрета УРА спрема за преговоре, грађани су спремили одговор на смену председника Скупштине. Најављују протесте за сутра у Подгорици. На политичка дешавања у Црној Гори реагује и Брисел – поздравља мирну транзицију и демократске процесе.

Годину и по након споразума три коалиције – само један од потписника остаје у политичкој игри. Црногорска Скупштина је на иницијативу Дритана Абазовића, а захваљујући гласовима ДПС-а Мила Ђукановића, најпре сменила Владу Здравка Кривокапића. Синоћ и најмлађег председника Парламента у историји Црне Горе.

"Видимо се тамо где је једино меродавно – видимо се на суду народа! Колико год се бежало од избора, тај суд се не може избећи", поручио је бивши председник скупштине Алекса Бечић.

Уместо избора, коалиција "Црно на Бијело" предлаже мањинску владу. Свега четворо Абазовићевих посланика било је тас на ваги за формирање одлазеће Владе. Биће и за будућу.

О њој за сада само нагађања да ће уместо 12 имати 16 или 18 министарстава, а да ће је водити доскорашњи вицепремијер.

"Ако питате мене лично да ли бих ја волела – наравно, мислим да је то добро решење. Али то још увек није извесно решење", каже Јована Маровић, потпредседница грађанског покрета "УРА".

Једино је извесно, кажу, да у мањинској Влади нема места за две највеће посланичке групе - ДПС и Демократски фронт.

"ДПС зато што је 30 година заробљавао институције. ДФ који је националистичком реториком доприносио продубљивању поларизације. ДФ је блок који такође није препознат од међународне заједнице као неко ко убрзава процес европских интеграција", додаје Маровићева.

Ипак, налазе политичку логику да и од њих траже подршку за нови кабинет. Демократски фронт одговара – не прихватамо уцене, нити концепт из 2020. да подржавамо владу у којој не учествујемо.

Спремни су, кажу, на договор у оквиру парламентарне већине. У супротном траже изборе.

"Што се тиче приговора да је наша реторика националистичка – то је класична замена теза и наставак политике и односа бившег режима црногорских сепаратиста у односу на Србе у Црној Гори који су доминантно окупљени у оквиру коалиције ДФ. Не тражимо ништа што други народи немају, али не желимо да имамо мање права од других", наводи Будимир Алексић из ДФ-а.

У преговорима о мањинској Влади биће и Ђукановићев ДПС. Најављују да ће подржати свако решење које чува грађански и секуларни карактер Црне Горе.

Дритан Абазовић у интервјуу за Дојче веле поручује да нова Влада Црне Горе мора да има седам-осам јасних задатака, међу којима су најважнији деблокада европског пута и припреме за нову туристичку сезону, те да ће, каже, учинити све да не буду "две Црне Горе".

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи