Читај ми!

Дизајнер спорне кованице хрватског евра се извинио - повлачи предлог и одриче се свих права

Стјепан Прањковић, аутор спорне хрватске кованице евра са мотивом куне, написао је у допису Хрватској народној банци да, због неугодне атмосфере и притисака, повлачи свој предлог дизајна и одриче се било каквих права. Извинио се хрватском народу и Влади и истакао да није имао намеру да повреди било чија осећања.

Стјепан Прањковић, један од победника конкурса за дизајн хрватских металних новчића евра, креирао је изглед кованице од једног евра на којем се налази куна.

Доспео је у жижу јавности након што су корисници друштвених мрежа указали на сличност куне са кованице представљене пре неколико дана и фотографије куне која је раније објављена на интернету, а чији је аутор Шкот Ијан Х. Лич.

Након Лича, који је за портал Индекс рекао да фотографија припада њему, да је снимљена у Шкотској 8. jуна 2005. године и да би желео да буде службено признат као фотограф и добије накнаду за коришћење фотографије, огласио се и награђени дизајнер Стјепан Прањковић.

"Подстакнут неугодном атмосфером, као и притисцима којима сам изложен у вези са мојим дизајном наличја кованице од једног евра са мотивом куне, одлучио сам повући свој предлог дизајна за овај мотив, те се одричем било каквих права", написао је Прањковић Комисији за новац Хрватске народне банке (ХНБ), која је спровела конкурс за избор дизајна кованица.

Дизајнер истиче да није имао намеру да повреди нечије осећаје, због чега се извињава свима, а посебно Хрватској народној банци, Влади и хрватској јавности.

Прањковић је за свој дизајн кованице са куном добио 70.000 куна (oко 10.000). Он је аутор и два другопласирана рада, за које је добио два пута по 35.000 куна. Укупно је зарадио 140.000 куна.

Хрватско дизајнерско друштво тражи одговорност ХНБ 

Комисија за новац ХНБ данас ће одржати седницу на којој ће се, између осталог, разговарати о допису Стјепана Прањковића, а у међувремену се огласило и Хрватско дизајнерско друштво, које тражи одговорност ХНБ.

''Очекујемо преузимање одговорности ХНБ за непрофесионално спровођење такмичења за дизајн, које је резултирало невештим, недизајнерским и спорним решењима, која не доприносе квалитетној презентацији Хрватске у Европи'', написали су из Друштва.

Хрватској јавности су у петак представљена најуспешнија дизајнерска решења националне стране кованицa евра и цента. На једном од новчића налази се и лик Николе Тесле.  

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи