Читај ми!

Абазовић води против Кривокапића – почео расплет око црногорске владе

Почео је расплет у смислу позиционирања главних актера у Црној Гори у односу на дубоке поделе и сукоб у Влади. О дневном реду и иницијативи за смену потпредседника Владе Дритана Абазовића изјаснило се 77 посланика, 20 је било за, 11 против, а 46 уздржано. У првом чину, дакле, Кривокапић је изгубио.

У Подгорици је одржана прва ванредна седница Скупштине Црне Горе. Очекивало се да ће бити увод у разрешење политичке кризе која траје месецима, а кулминирала је разменом иницијатива за смену потпредседника Владе Дритана Абазовића и премијера Здравка Кривокапића, а онда и предлогом за скраћење мандата Скупштине.

Расплет је почео у смислу позиционирања главних актера у односу на дубоке поделе и сукоб у Влади. О дневном реду на којем је била иницијатива за смену потпредседника владе Дритана Абазовића, изјаснило се 77 посланика, 20 је било за, 11 против, а 46 уздржано. У првом чину, дакле, Кривокапић је изгубио.

Прва ванредна седница скупштине Црне Горе, завршила се за само неколико минута.

"Констатујем да предложени дневни ред није добио потребну већину", саопштио је Алекса Бечић, председник Скупштине Црне Горе после гласања.

За Дритана Абазовића, чије је разрешење било на дневном реду, овакав исход није био изненађење, а оно што следи сутра, када ће се, на његов предлог, гласати о неповерењу Влади, сматра готово извесним.

"Што се тиче постојеће владе, мислим да је крај. Видећемо, мислим да је идеални сценарио, по мом мишљењу да имамо владу која ће имати подршку најмање 49 посланика, а ако је могуће и више, да има јасне прецизне задатке, ограничен рок трајања, да деблокира европски пут и да организује фер изборе у тренутку када се стекну услови, на тај начин, мислим да би то било фер према грађанима, а не би угрозило ни економске реформе, ни предстојећу туристичку сезону, ни неке друге ствари које треба да се десе," навео је потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић.

Председник Скупштине Алекса Бечић, поручује да је чување изборне воље грађана приоритет.

"За демократску Црну Гору је искључиво прихватљиво да се решење за сложену политичку ситуацију нађе договором унутар постојеће парламентарне већине, плус мањинске партије, или да идемо на нове изборе,", навео је Бечић.

Представници опозиције данас су били уздржани јер, кажу, последице незадовољавајућег рада Владе не треба да сноси један човек.

"И да је наша иницијатива, још у децембру месецу била да разрешимо целу владу, тако да сматрамо, већ дуже времена да сваки предлог господина Кривокапића није легитиман, јер је он изгубио већину у парламенту", навео је Рашко Коњевић из СДП-а.

У обраћању јавности, убрзо по закључењу седнице Скупштине, премијер Здравко Кривокапић рекао је да зна да ће сутра престати да буде премијер, да Влада није могла да преживи напад који долази изнутра и да је јединство морало да буде највећа снага извршне власти.

"Потпредседник Владе, за које место сам ја иницирао, да он буде потпредседник владе, и ја га лично предложио заједно са пораженим ДПС-ом треба да изгласа сутра неповерење овој влади. Предложио је да му ДПС помогне да се разреши од самога себе, зар не? Мислим да је то упечатљива слика која говори више од хиљаду речи", навео је Кривокапић.

Законодавни одбор је оценио да је предлог одлуке о скраћењу мандата Скупштини у складу са
Уставом. О томе ће се сутра расправљати на пленуму, а на предлог премијера Здравка Кривокапића, али уколико дневни ред, са том тачком – буде изгласан.

Испред Скупштине вечерас је одржан мањи мирни протест. 

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи