Читај ми!

Северна Македонија, “фрапантан” број бекстава из затвора

Северна Македонија је на првом месту у Европи по броју бекстава из затвора, гледано на 10.000 становника. Индекс 691, преноси Плусинфо, значи да је 140 особа побегло из затвора, који имају укупан капацитет од 2.000 људи у 2020. години, што је "фрапантна" бројка у поређењу са суседним земљама.

На другом месту је Холандија у којој је забележено упола мање бекстава – 315, а затим следи Швајцарска са 284 бегунца. Податке је, наводи Плусинфо, објавио сајт landgeist.com, позивајући се на годишњу казнену статистику Савета Европе.

Поређења ради, суседи Северне Македоније имају индекс од 0 до 22, сем Хрватске, у којој је број оних који су успели да побегну из затвора 65.

Чини се да у мањим земљама, које природно имају мање затвореника, више људи бежи, наводи се у чланку. То важи и за нордијске земље, попут Холандије, које имају мало затвореника, али много бегунаца. Једини изузетак међу њима је Белгија.

Чудно је, наводи Плусинфо, да у суседној Албанији, Црној Гори, па чак ни у Словенији, уопште нема бегунаца. То је зато што те земље, барем формално, наводи портал, нису пријавиле бекства из затвора.

Међу земљама у којима није било бекстава из затвора су и Малта, Кипар, Сан Марино, Монако, Чешка, Северна Ирска и Летонија.

Сан Марино је 2019. имао само једног затвореника, а следеће године (2020) није било уопште људи у казненим установама.

Македонија је у европском просеку 80 до 100, када је реч о томе колико затвореника има на 100.000 становника – има 102, односно око 2.000 затвореника на два милиона становника.  

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи