Читај ми!

Подршка за "пропалу неолибералну доктрину" – Мицотакисова влада "преживела" олују и гласање о поверењу

Већина посланика у грчком парламенту подржала је у недељу увече, након три дана расправе, владу премијера Киријакоса Мицотакиса чиме је пропао покушај опозиције, са Алексисом Ципрасом на челу, да изгласа неповерење актуелној власти која је траљавом реакцијом дозволила да снежне падавине паралишу Атину и околину, због чега су неки возачи били заробљени у аутомобилима и више од 20 сати.

Од укупно 300 посланика у грчком парламенту, 156 је подржало кабинет Киријакоса Мицотакиса након тродневне дебате током које је бивши премијер и садашњи опозициони лидер Алексис Ципрас оштро критиковао Мицотакиса.

Након обилних снежних падавина које су паралисале Атину и околину, опозиција је затражила гласање о поверењу Влади, а Ципрас је оптужио Мицотакиса да се "повукао у балон који су створиле његове дворске луде и некомпетентни анкетари".

Позвао је премијера да поднесе оставку и распише нове изборе, годину и по пре истека четворогодишњег мандата.

Ципрас је исмејао Мицотакисово извињење које је упути грађанима два дана након јаке снежне олује.

"Дугујете 23.275 извињења породицама које су изгубиле вољене током пандемије коронавируса", нагласио је Ципрас.

Иако су метеоролози прогнозирали снежне падавине у Грчкој, Мицотакисова влада није успела да заштити људе, тврди Ципрас.

За време падавина у многим местима је дошло до нестанка струје, а хиљаде људи остале су заробљене у аутомобилима на ауто-путу и другим главним саобраћајницама. Влада је морала да ангажује војску да помогне возачима, од којих су неки у аутомобилима провели и по 20 сати.

"Здравствени систем разорен" 

Лидер опозиције је истакао и да грађани не могу да живе од своје плате, као и да је Влада – која се и даље "слепо држи пропале неолибералне доктрине" – разорила здравствени систем.

У свом одговору на критике, Мицотакис је признао грешке у суочавању са олујом, али се концентрисао на набрајање достигнућа своје владе.

Како би се супротставио Ципрасовим оптужбама да је уништио здравствени систем, навео је да је његова влада удвостручила број јединица интензивне неге и запослила 12.000 здравствених радника.

Поред свих напада и критика због пропуста, резултати гласања о поверењу били су очекивани, пошто владајућа Нова демократија десног центра има 157 места у парламенту.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи