Читај ми!

Оптужница против генерала ВРС, терети се за ратне злочине на подручју Сребренице

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против команданта Дринског корпуса ВРС генерала Миленка Живановића која га терети као "учесника удруженог злочиначког подухвата" на подручју Сребренице и Жепе.

У оптужници се наводи да је Миленко Живановић (1946) као учесник "удруженог злочиначког подухвата планирао и руководио активностима јединица Дринског корпуса у распрострањеном и систематичном нападу усмереном против бошњачког цивилног становништва на подручју Сребренице и Жепе".

Оптужени је, како се тврди, од марта до средине јула 1995. године, у више наврата, блокирао заштићену зону Сребренице, спречавао снабдевање, и наредио артиљеријске нападе на цивилно становништво и циљеве на подручју Сребренице како би се створили неподношљиви животни услови и цивилно становништво присилило да напусти своје домове и имовину.

Такође, оптужени се терети за артиљеријске и пешадијске нападе на становништво у којима је погинуло више особа, као и за нападе на становништво приликом напуштања Сребренице и напад на положаје снага УН са циљем да их онеспособи за заштиту цивила.

У оптужници се, између осталог, наводи да је вршио мобилизацију свих расположивих возила и потребног горива с циљем присилног прогона цивилног становништва са подручја Сребренице, као и транспорта заробљених мушкараца и дечака који су присилно одвојени ради заробљавања и убијања.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи