Читај ми!

Деда Мраз и јелка поново поделили народ у БиХ

После општине Бужим, где преко 99 одсто живе муслимани, и у Зеници, где су муслимани такође у већини, освануо је плакат са поруком да јелка, Деда Мраз и Нова година нису део ислама и традиције тамошњих Бошњака.

Током ноћи је плакат префарбан, а на друштвеним мрежама је објављена фотографија на којој се види да мушкарци белом бојом крече плакат.

Билборд у Зеници с овом поруком је освануо након што је сличан у Бужиму уклоњен, а на којем је писало "Сретан Божић и Нова година".

Билборди су изазвали подељење реакције, посебно муслимана који не признају Деда Мраза, јелку и Нову годину.

Све ово се дешава након година када се веровало да су муслимани, који имају своју Хиџретску нову годину, ипак, прихватили Деда Мраза и друге новогодишње симболе.

Надлежни у Зеници су позвани да плакат уклоне, с поруком да њима нико неће забранити празнична славља и да на овај начин муслимани само стварају раздор међу народима, пренео је хрватски портал Дневник.

Реаговао је и тамошњи политичар Иван Петровић, који је преко свог Фејсбук профила позвао надлежне институције да одмах искористе своја овлашћења и уклоне овај банер, који је, како наводи, синоћ веома узнемирио већину Зеничанки и Зеничана свих националних и верских опредељења.

"Не због мене! Не због свих других небошњака Зеничанки и Зеничана! Овај се банер мора уклонити првенствено због Бошњака, јер моје суграђанке и суграђани Бошњаци, као Европљани већи од свих других Европљана, не заслужују да их колективно терете за било какав националистички и верски радикализам и распаљивање раздора и нетрпељивости према другим народима и народностима, због једне мањине, која их на овај начин покушава приказати онаквима какви нису нити су икада били", написао је Петровић.

Додао је да Бошњаци већ преко шест векова добро знају шта је ислам и њихова традиција.

"Да не знају, не би толико дуго, хвала Богу, поносно опстајали на тлу уверљиво већинске хришћанске Европе, која их исувише често није третирала пријатељски. Али они су опстајали, достојанствено и поносно бранећи своју веру и идентитет", написао је Петровић.

Поручио је да не заслужује ни његова Зеница да се на овакав начин негативно промовише у домовини и региону и тако потпуно неправедно етикетира као град, како наводи, "тобоже немирољубивих радикалних Бошњака".

Сугерише да се утврди и да ли постоји основана сумња овим чином почињено кривично дело и у складу са Кривичним законом Федерације БиХ.

Према попису становништва из 2013, у Зеници су најбројнији муслимани – 78,3 одсто, Хрвата је 9,6 одсто, а Срба 3,3 одсто.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи