Читај ми!

Да ли је одбрана РС напад на уставни поредак БиХ, ко су сведоци, а ко осумњичени

Тужилаштво БиХ наредило је истрагу против више особа због сумње да су починили кривично дело напада на уставни поредак БиХ. Лидери све четири опозиционе партије из Српске потврдили су да су добили позив из Тужилаштва да наредне седмице дођу у Сарајево у својству сведока.

Из Тужилаштва БиХ нема појашњења, а медији преносе да се истрага односи на посебну седницу Скупштине и враћање надлежности Републици Српској. Милорад Додик одговара: Не урушавамо већ бранимо уставни поредак.

Ненад Нешић из Демократског народног савеза каже да је добио позив да се у уторак у подне појави у Тужилаштву БиХ у Сарајеву. Нешић каже и да у позиву пише да се позива као сведок због напада на уставни поредак БиХ.

"Одбрана Републике Српске не може бити напад на уставни поредак, моје сведочење ће увек бити у корист Републике Српске и истине", каже председник ДНС-а Ненад Нешић.

У Тужилаштво ће дан послије Нешића и председник Партије демокатског прогреса Бранислав Бореновић.

"Добио сам позив за среду ујутро, ја мислим да је тема једна од посебних сједница и одређени политички ставови, не видим разлог да је нешто друго", истакао је председник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Владајуће партије из Републике Српске позив нису добиле па се помиње да би они могли бити позвани као осумњичени.

"Ова Босна и Херцеговина је накриво насађена земља, тако да ми који се залажемо за устав можемо бити оптужени за нарушавање устава", рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Жељка Цвијановић, председница РС је рекла да нема информацију шта ради Тужилаштво, али има информације шта раде институције Републике Српске и има информације шта пише у Уставу Босне и Херцеговине, као и озбиљна сазнања да нико у РС шта год да је радио у Скупштини није прекршио Устав, нити се понашао неуставно.  

Медији преносе да су осумњичени предлагачи законских решења и скупштинских закључака које је у претходном периоду донијела Скупштина Српске. Исто тако да се на на саслушања позивају на основу пријава које се подносе још од септембра а односе се на тренутну ситуацију у БиХ.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи