Читај ми!

Репортер РТС-а у Грчкој: Штрајк угоститеља због антиковид мера

Угоститељски објекти широм Грчке данас су углавном затворени у знак протеста због оштрих антиковид мера које су опустошиле кафиће и ресторане, као и изостанка веће финансијске помоћи државе том сектору, који је један од најугроженијих због пандемије.

Необична слика затворених кафића и ресторана, традиционално препуних усред дана на главним градским променадама, подсећа да угоститељи у Грчкој данас одржавају најављени протест.

Они траже нову финансијску помоћ државе, пореске олакшице и субвенције за кредите, али и преиспитивање нових антиковид мера, које су уведене пре две недеље, како би оне више санкционисале оне који их се не придржавају,  а не власнике угоститељских објеката.

Јоргос Кавацас, лидер највећег грчког удружења малих предузетника, каже за националну телевизију да они подржавају мере јавног здравља, али им је потребна и помоћ. „Не заборавимо да су у последњих 20 месеци угоститељски објекти били затворени најмање девет месеци, а они без отворених простора за муштерије чак и 12 месеци. Новац који је изгубљен никада неће бити враћен, тако да је јасно да морамо озбиљно да разговарамо о томе", сматра он.

Грчка тренутно пријављује највећи дневни број потврђених инфекција од почетка пандемије и највећу стопу смртности у последњих шест месеци.

Истини за вољу, данашња слика празних ресторана и није толико необична. Кафићи, таверне и други угоститељски објекти, који су једно време живнули након ублажавања пандемије, нагло су опустели откако је влада увела мере, које подразумевају да ко год жели да седне и нешто поједе или попије, било у затвореном или отвореном простору, у било које доба дана, мора да покаже сертификат о вакцинацији или обављеном тестирању. Казне су драстичне за угоститеље и полиција често контролише да ли се мере поштују. 

Сваком ко дође у угоститељски објекат запослени проверавају QR код на зеленом сертификату уз помоћ специјалне апликације, која је валидна само код сертификата Европске Уније. Српски зелени сертификат, примера ради, до сада је било могуће очитати само класичним QR скенером из мобилних телефона, али нам угоститељи нису због тога овде правили проблем. 

Ипак, будући да је Европска Унија од јуче и званично признала српске зелене сертификате, најављено је да ће нова верзија тих сертификата моћи да се добије од петка, па се претпоставља да ће нови сертификати моћи да се очитавају и помоћу стандардне европске апликације.

Власти Грчке задовољне су како нове мере дају резултате, јер је интересовање за вакцинацију порасло. Само током јучерашњег дана регистровано је 105.000 нових захтева за вакцину, од чега је 27.000 за прву дозу.

Иако министар здравља најављује додатно пооштравање мера, премијер Киријакос Мицотакис одбацио је могућност да Грчка уведе потпуни локдаун за невакцинисане, као што је то учинила Аустрија. 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи