Читај ми!

Ухапшена некадашњa хрватска министарка, терети се за проневеру ЕУ фондова

Због сумње да је злоупотребила фондове ЕУ, некадашња хрватска министарка регионалног развоја Габријела Жалац ухапшена је заједно са још три особе. Споран посао набавке софтвера уговорен са фирмом од једног запосленог, која се често борила са блокадом рачуна.

Европска канцеларија јавног тужиоца у Хрватској терети некадашњу министарку Жалац као и директора тамошње Агенције за финансирање и уговарање програма пројеката ЕУ, Томислава Петрица и још две особе за проневере у поступку јавне набавке информатичких система, преноси портал Индекс.

Габијела Жалац је била је на челу хрватског Министарства регионалног развоја и фондова ЕУ када је уговорен споран посао са софтверском фирмом вредном 13 милиона куна без ПДВ-а ( више од 1.740.000 евра).

У саопштењу хрватске полиције наводи се да је у акцији "Софтвер" ухaпшен и један актуелни државни службеник.

Индекс наводи да је полиција је крајем септембра претресла просторије министарства због посла којим је фирма "Ампелос" 2018. године добила од хрватског Министарства регионалног развоја, на чијем челу је тада била Габријела Жалац.

Првобитно је посао са фирмом, која је пре потписивиња спорног уговора имала једног запосленог и борила се блокадама рачуна, процењен на 5.764.800 куна (767.300 евра).

Потом је 2017. вредност увећана на 1.312.000 евра, да би на крају, 2018. године достигла 13, односно шеснаест милиона куна са ПДВ-ом (2.130.000 евра).

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи