Читај ми!

Пуповац: Напади на мене нису ништа ново

Председника СДСС-а Милорад Пуповац, коментаришући графит који је освануо на улазу у Госпић, а на којем су нацртана вешала и исписано презиме Пуповац, изјавио је да je обавезан да на такве нападе стекне отпорност, али да се нада да ће државне институције и јавност осудити такав чин.

Коментаришући графит који је освануо на улазу у Госпић, а на којем су нацртана вешала и исписано презиме Пуповац, каже да се такви напади догађају "било у реалном јавном простору, било у виртуелном јавном простору преко друштвених мрежа и на различите друге начине", те да је обавезан да стекне отпорност на њих.

Додаје, међутим, да се нада да ће државне институције и јавност осудити такав чин, "баш као што је то током јучерашњег дана урадио добар део медија".

Како је навео, ти се напади понављају, они су чин мржње и чин који позива на најгоре могуће насиље, односно на убиство.

Пуповац је рекао да политичке странке у Хрватској, међу којима и хрватска Странка права којој припада градоначелник Госпића Карло Старчевић, а које имају ту врсту идеологије и става, а који није далеко од оног што се исказује овим графитом, шаљу поруке које подстичу људе који су аутори оваквих графита да то слободно раде.

Према његовим речима, ствар је у томе да заиста постоји опака "филоусташка десница" у Хрватској којој су Срби мета, којој је сваки лидер Срба који је у Хрватској демократске оријентације сметња и то само јер заговара права Срба и што жели толерантно друштво.

Пуповац је рекао да му није познато да је ико из државног врха реаговао, осим премијера Андреја Пленковића на говор градоначелника Вуковара који шири лажи у вези са улогом Срба, њихових представника и припадника српске заједнице.

"Користим ову реч намерно, јер је реч о свесној лажи и обмани да тражимо да Срби сами себе пописују и да онда могу чинити све да се попише што је могуће више Срба независно од тога да ли живе у Вуковару или било којем другом граду или не. То је чиста лаж, груба лаж и увредљива лаж", казао је Пуповац.

Наводи да се то апсолутно чини у намери да се Србима заправо онемогући да се потпишу, да их је што је могуће мање у Хрватској и то "након толиког времена у којем је толики број Срба, стотине хиљада Срба морало да напусти Хрватску у ратним околностима и околностима претњи по њихову сигурност и њихов живот".

Каже и да су се неки људи на попису 2011. под притиском изјашњавали као припадници хватске православне цркве, која, додаје, не постоји, а што, тврди, представља удар на слободу вероисповести, а истовремено удар на припаднике српске заједнице и њихову слободу изјашњавања.

"Ми ћемо наћи начин да се у наредним данима додатно супротставимо таквим трендовима јер они нису допуштени ни по важећим законима у Хрватској", поручио је Пуповац.

"Питање несталих једна од топ политичких тема"

Пуповац каже да је питање несталих једна од топ политичких тема у међусобним односима између Хрватске и Србије, о чему је на Међународни дан несталих као председник и СНВ упутио јавну изјаву и позвао и Хрватску и Србију да податке и информације о несталима још једанпут ускладе.

Поручује да се то никако не може решавати политичким препуцавањем, него за столо, можда и уз асистенцију међународног Црвеног крста.

Код питања имовине, додаје, доста је тога решено кад су у питању приватна лица, процес још траје када су у питању људи који су носиоци станарских права, нажалост споро, али тече.

"Створили смо боље услове за откуп станова. Сада људи могу са много мање муке у осигуравању докумената и по много повољнијим околностима купити станове за које имају уговоре. Оно што је остао проблем јесте, наравно, друштвена имовина, имовина друштвених предузећа и Србије и Хрватске за које треба поново сести и о томе разговарати", истакао је Пуповац.

"Седишта кључних медија била на подручју града Комиже, међу њима и Танјуг"

Испричао је и да је био дирнут посетом Вису, где је у селу Жена Глава које се налази на подручју града Комиже, а где је било седиште главног стаба НОВ Југославије и где је оближњој пећини донета одлука о потписивању споразума Тито-Шубашић, било и седиште кључних медија – Омладинске искре, Слободне Далмације и Танјуга.

"За Слободну Далмацију и за Омладинску Искру сам знао, али за Танјуг нисам знао. Захваљујући једном од активиста који су учествовали у томе, једном Бразилцу који живи на Вису, он ме је упутио на Танјуг", рекао је Пуповац. 

Каже да постоји и споменик Танјугу, истина делом оштећен, али додаје да се лако може санирати.

"Веома смо заинтересовани да заједно са вама и са властима које су тамо, разговарамо како да споменик важној агенцији, институцији која је основана у том гигантском ослободилачком покрету, уз помоћ савезника на том острву, дамо достојан статус и стање које овога тренутка нажалост нема", навео је Пуповац.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи