Кузмановић: Разумем што Тадић не иде у Загреб

Напретку у односима Београда и Загреба неће допринети позив Загреба представницима Косова да присуствују инаугурацији новог председника Хрватске Иве Јосиповића, оценио председник Републике Српске Рајко Кузмановић.

Председник Републике Српске Рајко Кузмановић оценио је да позив Загреба представницима Косова да присуствују инаугурацији новог председника Хрватске Иве Јосиповића, неће допринети напретку у односима Београда и Загреба.

"Нарочито када се имају у виду недавна посета председника Месића Приштини и изјаве које је тамо давао. Због тога је сасвим разумљива намера председника Тадића да не дође у Загреб уколико долази представник сецесионистичког Косова. Ми у РС то у потпуности схватамо", рекао је Кузмановић за данашње бањалучке "Независне новине".

Кузмановић сматра да заострашавање односа између Београда и Загреба никоме није у интересу, и да то схватају и Тадић и Јосиповић.

"У том смислу треба да делују и представници БиХ када буду разматрали одлуку о присуству на инаугурацији. Мислим да се треба понашати политички рационално, водећи рачуна да непотребно не заоштравамо односе ни са Србијом ни са Хрватском", рекао је председник РС.

Говорећи о евентуалном расписивању референдума у РС о одлуци високог представника да продужи мандат страним судијама и тужиоцима, Кузмановић је поручио да би он био "само одговор и реакција на правно и политичко насиље које годинама трпимо".

"Сматрамо да је дошло време да то престане. Није референдум проблем у РС и БиХ, већ чињеница да ово није истински слободна и демократска земља, него међународни протекторат, па се референдуму као демократској форми углавном противе странци", истакао је председник РС.

Кузмановић сматра и да би разговоре о уставним променама у БиХ требало одложити после избора, заказаних за октобар, како би се у мирнијој политичкој атмосфери постигао договор о промени Устава БиХ.

Председник РС је поручио да се најављени састанак политичких лидера из БиХ у Мадриду, на којем би се разговарало о уставним реформама, не може назвати наставком "бутмирског процеса", јер је за РС тај процес завршен.

Међутим, Кузмановић сматра да би представници РС требало да оду на тај састанак и изнесу своје ставове, јер би, у противном, могли да буду оптужени за опструкцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи