САД: Подршка црногорском путу у НАТО

Подгорица постигла напредак у реформама, што је допринело позиву да се придружи Акционом плану за чланство у НАТО истакао потпредседник САД Џозеф Бајден, после разговора са црногорским премијером Милом Ђукановићем.

Сједињене Америчке Државе подржавају интеграцију Црне Горе у евроатлантске структуре, изјавио је потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден, после разговора у Белој кући са црногорским премијером Милом Ђукановићем.

Током једносатног разговора, Бајден је нагласио да је Подгорица постигла напредак у реформама, што је допринело позиву да се придружи Акционом плану за чланство у НАТО, јавља Глас Америке.

Бајден је изјавио и да цени партнерство са Црном Гором у решавању отворених питања која успоравају напредак Западног Балкана ка чланству у НАТО и ЕУ.

Црногорски премијер је претходно разговарао са државном секретарком Хилари Клинтон о регионалној сарадњи и евроатланској интеграцији Црне Горе, која је након сусрета обећала наставак подршке Вашингтона чланству Црне Горе у Алијанси.

"Наше партнерство је врло широко, а надамо се да ће бити шире и јаче у будућности. Разговарали смо о низу тема, а нарочито смо се фокусирали на Западни Балкан и на допринос Црне Горе стабилности у региону", изјавила је Клинтон.

Клинтонова је поздравила напредак Црне Горе у евроатлантским интеграцијама.

Ђукановић: Црна Гора прва следећа чланица НАТО

"Понудила сам и пуну подршку за напоре за успостављане правне државе коју и НАТО и ЕУ траже. Такође се захваљујем премијеру на доприносу Црне Горе међународним снагама у Авганистану и слању војника у тој земљи", изјавила је Клинтон.

"Желим да захвалим на изузетној подршци Црној Гори у остваривању нашег циља у оквиру Акционог плана за приступање НАТО-у и желим да кажем да смо спремни да испунимо све обавезе из следећих фаза наше интеграције и да најавим да ће Црна Гора сигурно бити прва следећа чланица НАТО", рекао је Ђукановић.

Према његовим речима, кључни изазови за Црну Гору у следећим фазама реформе су унапређење владавине права и томе ће се приступити крајње одговорно.

"Црна Гора је одговоран партнер и биће и даље одговоран партнер САД и ЕУ у решавању преосталих питања на Балкану, као и кроз учешће у мировним процесима почев од Авганистана", нагласио је Ђукановић.

Ђукановић је додао да је Хилари Клинтон прихватила позив да у неком погодном тренутку у догледној будућности посети Црну Гору.

Црногорски премијер раније је на Капитол Хилу разговарао са републиканским сенаторима из Индијани и Аризоне Ричардом Лугаром и Џоном Мекејном, као и да демократским сенатором из Мериленда и предсједавајућим Хелсиншке комисије Бенџамином Кардином.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи