Референдум о Дејтону

Република Српска не одустаје од референдума о својој судбини у Босни и Херцеговини, a питање ће гласити - Да ли подржавате Дејтонски споразум и противите се његовом кршењу, рекао Милорад Додик.

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не одустаје од референдума о судбини РС у Босни и Херцеговини. Додик је најавио да ће до краја месеца бити донет закон о референдуму и на бази тог закона биће одређено референдумско питање и термин одржавања.

Питање ће гласити: "Да ли подржавате Дејтонски споразум и противите се његовом кршењу", рекао је Додик за лист "Данас" и нагласио да ће се кроз ту "формулацију елиминисати сваки могући приговор да је то антидејтонски акт".

Премијер Републике Српске, међутим, каже да евентуални референдум о отцепљењу РС од БиХ у овом тренутку није на дневном реду.

"Видећемо како се развија ситуација. Колико је могуће да се не одржи, толико је могуће и његово расписивање", рекао је у интервјуу премијер РС Милорад Додик.

Када је реч о ставу Србије о одржавању референдума у РС, Додик каже да другачији став Србије нису могли ни да очекују, јер је Србија гарант Дејтонског споразума.

"Уосталом, како би Србија могла да каже - не може Косово из Србије, а може Српска из БиХ", наводи Додик.

Дејтонски споразум се не може примењивати као дух, већ као слово, и све који су за примену тог слова ми доживљавамо као савезнике.

"Ми не сматрамо да је Дејтон генетска грешка и зато бранимо тај уговор", оценио је Додик и додао да се међународна заједница потрудила протеклих година да елиминише Србију и Хрватску из Дејтонског процеса.

Узнемирујуће изјаве Месића

Милорад Додик је рекао да су најновије изјаве одлазећег председника Хрватске узнемирујуће, јер представљају конкретну претњу човека који је, како каже, политичку каријеру почео ратом и сада би ратом да је заврши.

"Опште је познато да је оваквим речником мржње Месић правио атмосферу за масовне злочине над Србима и њихово протеривање из Хрватске. Такве изјаве, које поново оживљавају нетрпељивост, не доприносе добросуседским односима и стабилизацији у региону, нарочито што се чују први пут након Дејтонског споразума".

Кда је реч о новом председнику Хрватске Иву Јосиповићу, Додик каже да га радују његове изјаве да подржава легалност организације БиХ на бази Дејтонског споразума и да је то далеко више него што се до сада чуло из Хрватске и да отвара могућност дијалога сваке врсте.

"Добро је такође што он, иако је аутор тужбе против Србије пред Међународним судом правде, увелико размишља о обостраном повлачењу тих тужби", сматра Додик.

Говорећи о најави усвојања резолуције о Сребреници, премијер Републике Српске је рекао да га нико о томе није консултовао јер је то "ствар политичког живота у Србији, али да сви догађаји у рату не би смели да се сведу само на један догађај".

"Нико не спори да је Сребреница један од најмасовнијих злочина. Суд у Хагу рекао је да се ради о једном ограниченом геноциду и на бази тога се и Српска одредила према томе. Спорна је чињеница да се за будућност оставља само један датум који несумњиво асоцира само на жртве из Сребренице, а искључује могућност обележавања страдања жртава других националности широм БиХ", поручио је Додик.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи