Пуховски: Ђукановић све слабији

Политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да ће се премијер Црне Горе Мило Ђукановић ускоро повући са политичке сцене под притисцима међународне заједнице.

Црногорски премијер Мило Ђукановић се повлачи са политичке сцене зато што му је понестало снаге да се носи са притисцима међународне заједнице, сматра професор политичке филозофије на Загребачком универзитету Жарко Пуховски.

Пуховски је за подгорички дневник "Вијести" рекао да није било довољно то што се Ђукановић својевремено дистанцирао од ратне политике Слободана Милошевића већ да је требало да се изјасни и о властитој одговорности у том периоду.

Упитан како види Црну Гору после одласка Ђукановића, Пуховски је одговорио да ће "готово све последице Ђукановићевог одласка бити позитивне осим једне, а то је да ће остати друга лига његових политичара у игри, а можда и на власти".

"Мислим да је добро за сваку заједницу да после готово 20 година оде човек који је водио то друштво, јер напросто није здраво да толико дуго исти човек води државу, без обзира на његове успехе који се не могу заборавити. Ипак, Црној Гори у овом тренутку прети опасност од људи који су на Ђукановићевом трагу, али мање способни од њега", рекао је Пуховски.

Пуховски, један од оснивача прве југословенске алтернативне политичке организације - Удружења за југословенску демократску иницијативу 1988. године и Хрватског хелсиншког одбора, сматра да се Црна Гора понаша на начин као што је то чинила Аустрија после Другог светског рата, представљајући се као жртва Милошевићеве политике.

"Црна Гора представља себе искључиво као жртву политике која је била узрок балканских ратова почетком деведесетих година прошлог века", рекао је Пуховски. 

"Као што је Аустрија након Другог светског рата желела да се прикаже жртвом Адолфа Хитлера, као да њени становници нису учествовали у инвазијама, тако и Црна Гора данас покушава да се представи жртвом Слободана Милошевића, као да многи Црногорци нису учествовали у забрањеним акцијама", рекао је Пуховски, помињући у том смислу напад ЈНА на Дубровник.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи