Шпирић против референдума

Председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић изјаснио се против референдума о независности Републике Српске јер нема подршку изван српског ентитета. Шпирић критиковао бошњачке политичаре због односа према РС.

Након низа рекација које је изазвала најава могућег референдума у Републици Српској, о томе се изјаснио и председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Никола Шпирић.

Шпирић је рекао да је против одржавања референедума о независности Републике Српске јер он нема подршку изван српског ентитета.

"РС би могла функционисати као мотор БиХ. Зашто РС не би могла бити нешто као Баварска у Немачкој. Али ако нема пута у Европску унију за БиХ онда се развијају друге алтернативе. На пример, верски паралелизам или радикализам, односно покушај стварања исламске државе", истакао је Шпирић.

"Милорад Додик жели да убрза пут у ЕУ и онда поставља логично питања. Ако су Бошњаци пасивни, можда им се и не жури да приступе ЕУ", рекао је Шпирић у интервјуу бечком дневнику "Стандард".

Упитан да ли подржава референдум о отцепљењу од БиХ, Шпирић је навео да је потребно бавити се питањима ЕУ, а не темама како што је референдум.

"И уопште шта би значио референдум ако га нико не би подржао", упитао је.

Према његовим речима, иако би грађани РС подржали такав референдум, за такво решење би била потребна подршка савезника изван РС.

"Кад год Додик то помиње, то чини зато што неко други негира постојање РС. Ако се жели очувати интегритет БиХ онда се мора ојачати одговорност међу бошњачким лидерима", сматра Шпирић.

Како је навео, бошњачка политичка елита мора разумети да је РС део Босне. "Неодговорно понашање бошњачке политичке елите могла би створити једну врсту независности за РС".

Више одговорности за централну владу

Шпирић је рекао да централна влада мора преузети више одговорности, а да РС жели да буде питана када се ради о будућности.

"Верујем да би то било боље него да се нешто чини у правцу независности. Међутим, није добро ако свака идеја која долази из Бањалуке у Сарајеву бива увек схватана као нешто лоше или претња. Немам разлога да браним Додика, али он је једини који има тако добре изборне резултате. Желео бих да Бошњаци имају сличан легитимитет", навео је Шпирић.
Шпирић је рекао да је мислио да међународна заједница жели да помогне Босни након што испуни све предуслове за визну либерализацију, додајући да није фер либерализацију везати за бутмирски процес.

"Било би продуктивније да се најпре концентрисало на визну либерализацију, па потом на затварање канцеларије високог предстваника међународне заједнице и тек онда почети уставну реформу. Бутмир није уследио у право време", нагласио је.

Шпирић је указао да је БиХ последња добила мапу пута за визну либерализацију и да је у појединим областима учинила више и постигла боље резултате него неки суседи који су позитивно оцењени.

"Молим Брисел да убрза процес. Ако БиХ не буде предуго ишла у правцу ЕУ онда ће се тражити алтернативе које нису у интересу земље", упозорио је.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи