Нова хапшења у "Подравци"

У наставку акције "Менаџер", у којој су пре три месеца ухапшена четири бивша челника "Подравке", хрватска полиција ухапсила једну одговорну особу из те компаније и девет директора фирми које су са њом пословале.

Хрватска полиција је ухапсила једну одговорну особу из прехрамбене компаније "Подравка", из Коривнице, и девет директора и одговорних особа у фирмама које су пословале с том компанијом. У саопштењу за јавност, полиција није открила идентитет ухапшених, као ни разлоге за хапшење.

Наведено је да је реч о наставку криминалистичке истраге, у склопу акције "Менаџер", на основу налога Уреда за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК), у којој је пре три месеца ухапшено шест менаџера, међу којима и четири бивша челника Подравке.

Полиција је навела да ће додатне информације бити саопштене након завршетка криминалистичке истраге. Медији незванично наводе да су ухапшени осумњичени за склапање скупих и неповољних послова без јавног конкурса.

Међу ухапшенима су наводно кум бившег потпредседника владе Дамира Поланчеца, Невио Прлог, иначе власник неколико фирми, и директор за управљање имовином "Подравке" Ивица Шестак, брат раније ухапшеног бившег председника управе фабрике Здравка Шестака.

Ухапшен је и Дарко Корошец, један од директора набавке у "Подравци". Неслужбено се сазнаје да је Корошец ухапшен због куповине некретнина од Прлога. Корошец је до сада више пута испитиван у полицији, пошто је сумњичен за склапање сумњивих послова у име "Подравке" са Прлоговом фирмом.

Претпоставља се да је предмет истраге предузеће "ПНП Комерц", у васништву Невиа Прлога. "ПНП" је, наводно, склопио неколико неповољних уговора с "Подравком" а све послове добијао је без јавног конкурса, уз помоћ директора јавне набавке.

Због малверзација у "Подравци" којима су ту фирму оштетили за око 250 милиона куна (нешто мање од 3,5 милиона евра), поред Здравка Шестака, пре три месеца су ухапшени и директор сплитског предузећа "СМС" Срђан Младинић, шеф управе и сувласник вараждинске "Фиме" Милан Хорват, као и тројица бивших челника "Подравке" - Дарко Маринац, Саша Ромац и Јосип Павловић.

Сви они налазе се у притвору, а некима од њих суд је замрзнуо део имовине. Због афере у "Подравци", место потпредседника Владе Хрватске напустио је Дамир Поланчец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи