Борисов:Сузбити корупцију власти

"Желим да тужиоци притисну оне на власти ", рекао премијер Бугарске Борисов, после састанка с главним тужиоцем и министром унутрашњих послова и додао да постоји политичка воља за обуздавање корупције.

Бугарски премијер Бојко Борисов позвао је данас тужилаштво и полицију да се боре против корупције међу министрима и локалним званичницима тако што ће им улити страх од кривичног гоњења.

"Желим да тужиоци притисну оне на власти. То је најбоља мера против корупције", рекао је Борисов на конференцији за новинаре после састанка са министром унутрашњих послова Цветаном Цветановим и главним тужиоцем Борисом Велчевим.

Бугарски премијер Борисов рекао je да постоји политичка воља да се стане на пут корупцији. У изјави за националну агенцију БТА рекао је да ће бити покренута истрага против триста особа из структура власти и да "тужилаштво неће имати милости ни према коме".

Почети борбу од врха

Ово је једини начин да министре, градоначелнике и регионалне гувернере ухвати страх и да не учествују у корупционашким шемама, истакао је Борисов.

Премијерова странка десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) однела је победу на изборима у јулу прошле године на обећањима да ће поправити имиџ земље као једне од најкорумпиранијих чланица Европске уније, навео је Ројтерс.

"Морамо да направимо заокрет од најкорумпираније државе...ка узорној (држави)", рекао је Борисов.

Уколико не покаже резултате до јула, када ће ЕУ процењивати напредак Бугарске у борби против дубоко укорењене корупције, приступ те државе средствима од око 11 милијарди евра до 2013. могао би да буде доведен у питање.

Од пада комунизма у Бугарској 1989. године ниједан високи званичник није осуђен за корупцију, а само је један шеф криминалне групе послат у затвор.

Нова влада је већ заузела чвршћи став од доласка на власт.

За злоупотребу власти оптужени су бивши министар за пољопривреду Валери Цветанов и бивши министар одбране Николај Цонев, а истрага се води против бившег премијера Сергеја Станишева због губитка поверљивих криминалистичких извештаја и бивше министарке рада Емилије Масларове због проневере, подсетила је британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи