Амбасадор БиХ у Београду Србин?

Половином године истиче рок за именовање амбасадора БиХ у Србији, који треба да буде из реда бошњачког народа, рекао Небојша Радмановић. У случају одбијања кандидата, нови амбасадор у Београду могао би бити Србин, поручио Радмановић.

Српски члан у Председништву Босне и Херцеговине Небојша Радмановић изјавио је да половином године истиче рок за именовање амбасадора у Србији, који треба да буде из реда бошњачког народа и наговестио да би, у случају одбијања кандидата, нови амбасадор БиХ у Београду могао бити Србин.

Радмановић је изјавио за Федералну телевизију да још нема новог предлога за амбасадора БиХ у Србији, наводећи да Београд има право да одбије предложене кандидате, без обзира шта се о томе мислило у БиХ.

"Још увек тече рок по споразуму, који је усвојио протекли сазив Председништва БиХ, а према коме се амбасадор у Београду бира из реда бошњачког народа", рекао је Радмановић.

Он је рекао да, уколико члан Председништва БиХ Харис Силајџић не понуди новог кандидата, онда би амбасадор требало да буде из реда српског народа.

Силајџић је за амбасадора предложио Сеада Авдића који је био председник Извршног одбора Тузле у време масакра војника у тзв. тузланској колони, када је у мају 1992. године страдало 212 припадника ЈНА.

Србија претходно није дала агреман за још једног кандидата за амбасадора БиХ, Дамира Арнаута, такође због његове улоге у рату у БиХ. Арнаут, који је Силајџићев саветник, предложен је за амбасадора у Аустралији али и тамошње власти оклевају да му издају агреман.

Могући кандидат Ђорђе Латиновић

Сарајевска штампа, такође, пише да би следећи амбасадор у Београду ипак могао бити из редова српског народа и као највероватнијег кандидата наводи Ђорђа Латиновића, који је тренутно саветник у кабинету Радмановића.

Радмановић је, коментаришући односе у региону, рекао да очекује да ће избором Ива Јосиповића за новог председника Хрватске односи суседа на западном Балкану постати бољи.

"Надам се да је у Хрватској прошао период оних који не желе да направе добре односе са БиХ. Честитао бих Јосиповићу и надам се да је човек који схвата пут Хрватске и потребу добрих односа са суседима", рекао је Радмановић.

Што се тиче уласка БиХ у НАТО, Радмановић је рекао да за то у овом тренутку није потребан референдум, како то неки заговарају. Он је нагласио да су о том питању институције БиХ раније донеле одлуку и да је Закон о одбрани БиХ обавезао Председништво, Савет министара и Парламентарну скупштину да испуњавају обавезе на том путу.

"То је обавеза и за мене, као што је обавеза и оно што је Народна скупштина РС још 2007. године утврдила да ћемо се залагати за пут према НАТО", рекао је Радмановић, додајући да је у склопу тих одлука донесена и једногласна одлука у Председништву да БиХ аплицира за Акциони план за чланство (МАП).

Радмановић каже да још увек није познато да ли НАТО жели да БиХ у свом чланству, па је прича о рефрендуму у овом тренутку непотребна.

Осврћући се на упад полиције у бјељинску БН ТВ, он је рекао да подржава слободу медија, додајући да ће надлежни органи утврдити да ли је у том случају било прекорачења полицијских овлашћења.

Радмановић је, такође, одбацио тврдње да Савез независних социјалдемократа, чији је функционер, блокира реформске процесе у БиХ, како се то често може чути од стране међународних званичника у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи