Србија и Хрватска, кључ односа у региону

Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио да су односи Београда и Загреба кључ односа у целом региону. Нови председник Хрватске верује у помирење две државе, а за повлачење тужбе за геноцид рекао да треба "доста тога направити".

Новоизабрани председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да је у односима Србије и Хрватске у доброј мери кључ односа у региону.

Што се тиче повлачења тужбе Хрватске против Србије, Јосиповић верује у помирење, али, како је рекао, помирење може бити онда када се успостави правда.

"За правду и за повлачење тужбе треба још, чини ми се, доста тога направити. Оставимо то времену. Мислим да су то све опције које су могуће и које су за добробит свих народа", рекао је Јосиповић у интервјуу у сутрашњим бањалучким "Независним новинама".

Он сматра да није ни паметно, ни мудро споља форсирати формуле за БиХ и да формулу морају наћи три конститутивна народа, заједно, сами.

"Све што би се споља наметнуло било би краткога века", рекао је Јоспиповић и истакао да су стабилни, квалитетни и добри односи у БиХ и одлична позиција БиХ у међународној заједници и стратешки интерес Хрватске.

"Стабилност целе регије зависи од тога, па, наравно, и Хрватске. Желим да, и са политичког и са људског аспекта, БиХ нађе кључ своје организације, да три конститутивна народа нађу формулу око које ће се сложити, која ће бити праведна, односно која ће бити сматрана праведном у сва три конститутивна народа", рекао је Јосиповић.

Подршка сваком договору 

Председник Хрватске је најавио да ће када буде долазио у БиХ, поред Сарајева, посетити и Бањалуку и Мостар.

"У првом реду морам вам рећи, мени, као председнику Републике Хрватске, унутрашње уређење које је формално, које постоји, оно које је такво, дакле, представља службену организацију БиХ и није на мени да је мењам", рекао је Јосиповић.

Одговарајући на новинарско питање да ли би подржао БиХ уређену са три федералне јединице, од којих би једна била са хрватском већином, Јосиповић је истакао да ће, ако се о томе договоре три народа, апсолутно и то подржати.

"Ако три народа смисле пет ентитета, седам или 323 ентитета, само нека се договоре и нека буде мир", рекао је Јосиповић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи