Читај ми!

Цвијановић: Две Владе договарају пројекте на добробит свих грађана

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да владе Српске и Србије договарају пројекте на добробит свих грађана и изразила задовољство сарадњом две владе и заједничким седницама које се одвијају у континуитету.

Жељка Цвијановић је истакла да је након тешке године короне, важно да се иде даље.

Цвијановићева је навела да су се и поред паузе због епидемије, све време одвијале интензивне активности на релацији две владе и између министарстава, неопходне како би се се релизовали сви пројекти до којих се сада дошло.

"Задовољна сам чињеницом да можемо тијесно да сарађујемо и што смо опредијељени да заједничке пројекте реализујемо на добробит грађана и Србије и Српске и што заједно радимо не само на економском терену, него и што смо могли да користимо одређену помоћ из Србије у ово тешко вријеме", рекла је Цвијановићева за Радио Београд један.

Цвијановићева је указала да је јако важна институционална сарадња и њихово међусобно разумевање, што се дешава управо због упућености Српске и Србије једне на другу, које су повезане на све могуће начине, а не само формално кроз Споразум о специјалним и паралелним везама.

Навела је да данас не постоји ниједна област у којој се не реализују различити пројекти и сарадња, нити иједна ствар која је стратешки важна а да се надлежни из Српске нису упутили у Србију да о томе попричају и да се види да ли Србија може да буде део тога.

"Србија је данас озбиљна и уређена држава која зна шта чини и која зна како ће изгледати и будућносту у коју треба да се закорачи, има све полуге и механизме, које нажалост БиХ нема. Ми смо срећни што имамо Србију која је таква каква јесте и што води рачуна о Републици Српској, знајући да је то управо та најприроднија веза", истакла је Цвијановићева.

Навела је да постоји низ пројеката од домова здравља који су реконструисани, од набавке одређене опреме, школских објеката, вртића, тргова, улица, којима су људи у Српској давали назив "Србија" да тиме покажу да је Србија ту и да је присутна.

Она је као важно истакла и везу Србије и Српске у хуманитарној сфери.

"Проблеми са "Бук Бијелом" могу се превазићи"

Цвијановићева сматра да проблеми који су се испречили у вези са изградњом хидроелектране "Бук Бијела" нису нешто што се не може превазићи, те очекује позитиван расплет.

Цвијановићева је истакла значај тог пројекта, те нагласила да се ниво БиХ испречио политички, а у свакој нормалној држави би се очекивалио да поздрави те активности, а не да прича како узурпирате нечије надлежности.

"И сад су сви толико неозбиљни и у Српској и Србији, па сви хоће нешто да раде у инат некој БиХ ? То су толико незамисливе лудости које смо у стању да слушамо. Али, ево, они прибјегавају свему и свачему", рекла је Цвијановићева за Радио Београд 1.

Цвијановићева се сагласила са оценом премијерке Србије Ане Брнабић да би евентуално оспоравање овог пројекта од Уставног суда значило да су спорне и све досадашње концесије за друге пројекте у БиХ.

Говорећи и великим стратешким пројектима попут ауто-путева, Цвијановићева је напоменула да је реч о спајању ауто-путем Београда и Бањалуке, да је направљена одређена финансијска конструкција о учешћу Српске и Србије, што ће у економском и сваком другом смислу бити жила куцавица важна за Републику Српску.

Што се тиче моста "Братољуб", Цвијановићева је захвалила Србији која је у рекордном року решила питање изградње моста, те додала да је Српска решила питање приступних путева и све у вези са имовинско-правним питањима.

Говорећи о изградњи аеродрома у Требињу, Цвијановићева је истакла да ће то значити благодет за грађане Србије и Српске.

"Приче о реорганизацији БиХ су легитимне"

Председница Републике Српске изјавила је да Српској покушавају да забране да помиње приче о будућности, реорганизацији БиХ, мирном разлазу, а у питању су све легитимне теме.

Цвијановићева искрено верује да Република Српска може да фунцкионише, јача, живи и буде добра свим комшијама.

"Мислим да Српска већ сада има потенцијал да разумије контекст, односе, регионалну и глобалнију димензију, да можемо да се у све то уклопимо", рекла је Цвијановићева за Радио Београд 1.

Она је додала да Српској покушавају да забране неку нова варијанту и формулу за БиХ.

Говорећи о Инцковом захтеву упућеном парламенту Српске да одузме ордење Радовану Караџићу и Биљани Плавшић, Цвијановићева је подсетила да парламент Српске није додељивао ордење било коме већ је то радио посебан одбор који се формира ад хок за одређене прилике, а сада га је немогуће саставити, мада верује и да би, када би то било могуће, одлука била иста.

Цвијановићева је оцијенила да високи представник себи тражи покриће за неке наредне кораке, али да Српска има јасан став да је он превазиђен и да више нема шта да намеће.

"Србија очитала лекцију многима"

Цвијановићева је изјавила да јој је драго да је Србија у време пандемије очитала лекцију онима који стално држе лекције другима, да је показала да је озбиљна држава која зна да управља кризом, али и да је задовољна како је Српска одговорила и срећна јер процес вакцинације иде добро.

Према њеним ријечима, током кризе изазване пандемијом могло се видети много ружних примера, од заустављања медицинске опреме, прављење проблема, доношења политичких одлука, попут оне да једна вакцина не ваља.

Цвијановићева је за Радио Београд 1 истакла да је Србија показала да је озбиљна држава, која управља кризом која може да реши питање респиратора када их други у Европи сањају, да док други сањају о вакцинама, Србија и то решава.

"Нисам оптимиста да ће Српска имати саговорнике у Сарајеву"

Председница Републике Српске изјавила је да ће Српска у складу са закључцима Народне скупштине формирати тим за разговоре са Федерацијом БиХ ФБиХ, али да није оптимиста да ће Српска имати саговорнике јер политичко Сарајево деценијама живи у неком замрзнутом стању, очекујући да неко други ради оно што је њихов посао.

Она је нагласила да ће они пре отићи код странаца да се "искукају" на Републику Српску да би тамо добили заштиту, те да би ти странци поставили неке услове.

Указала је да БиХ може опстати и функционисати само ако су сви заиста равноправни.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска сагласна да разговара о томе како да се уреде ствари у БиХ.

"Дајте да видимо како једни са другим можемо угодно, лијепо да живимо, да се усмјеримо на оно што је развој, да нам нико не отима надлежности, да свако поштује оно што је Република Српска, јер ми поштујемо оно што је ФБиХ, а поштујемо и оно што је ниво БиХ", рекла је она.

На питање колико дијалог отежава чињеница што у ФБиХ јоше нема формиране власти, Цвијановићева је истакла да њу не интересује како је у ФБиХ, јер живи у Српској, која је прва и ефикасно формирала власт.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи