Тарзан Милошевић крати химну

Председник општине Мојковац Брко Митровић одбио да "скрати" химну "Ој, свијетла мајска зоро", због чега су одборници СНП напустили свечану седницу. Председник Бијелог Поља Тарзан Милошевић недавно "скратио" химну на захтев одборника СНП-а.

Одборници Социјалистичке народне партије напустили су накратко свечану седницу мојковачке скупштине, јер је председник општине Миладин Брко Митровић (ДПС) одбио да се државна химна "скрати" за две строфе.

Те две строфе је наводно написао Секула Дрљевић, црногорски политичар који је, после италијанске окупације Црне Горе априла 1941. године радио на обнови црногорске државе под заштитом фашистичке Италије.

Иако је Црна Гора независност обновила пре три године, у Мојковцу је ове године за дан општине на Божић први пут интонирана химна "Ој, свијетла мајска зоро", а одборници СНП су покушали да се договоре да последње две строфе не буду одсвиране, пишу "Вијести".

"Чекали смо и дочекали, народ нас је подржао и зато је химна ту", одбио је Брко Митровић жељу одборника СНП.

Тарзан није Брка

Сличан договор, међутим, постигнут је пре неколико дана приликом прославе Дана бјелопољске општине.

Тада је градоначелник тог места Тарзан Милошевић "скратио" химну, а његов гост, председник СНП Срђан Милић услугу је "вратио" тако што је устао током интонирања химне.

"У Мојковцу није дошло до таквог договора, иако сам разговарао са председником општине. Међутим, није постојала воља да направимо исто. Мислим да је дошло време да превазиђемо проблем подела у Црној Гори, а то је интонирање химне. Много би лепше било да смо ми дошли данас и устали и отпоштовали химну своје земље, али није било воље са друге стране", рекао је председник мојковачког СНП Веселин Јовановић.

Одлуку да Дан општине буде 7. јануар у сећање на 1916. годину, када се, на Божић, одиграла Мојковачка битка, између црногорских и аустро-угарских трупа, донела је скупштина општине Мојковац крајем 2004. године.

Следеће године нови празник није прослављен због необјављивања одлуке у Службеном листу, а 2006. разлог је био распуштање локалног парламента и расписивања ванредних избора који су одржани 29. децембра 2005. године.

Мојковац је претходних деценија прослављао 4. новембар као свој празник. Тај датим односио се на догађаје из Народноослободилачке борбе у другом светском рату.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи