Крај злоупотреба двојног држављанства

Ускоро потписивање споразума између БиХ, Србије и Хрватске о хапшењу одбеглих осуђеника који имају двојно држављанство. Споразуми се не односе на неправоснажно осуђене, међу којима је и Бранимир Главаш, поручују из Министарства правде БиХ.

Босна и Херцеговина ће до краја јануара са Србијом и Хрватском потписати споразуме о међусобном извршењу судских одлука у кривичним делима. Одмах потом уследиће и прва хапшења правоснажно осуђених бегунаца, који су злоупотребили двојно држављанство, како би се сакрили у другој држави.

"Од укупно 282 особе којима су судови у БиХ изрекли правоснажне затворске казне, у Хрватску је побегло 100, док је уточиште у Србији нашло њих 117, а у Црној Гори 24. Где се крију остали није нам познато, али претпостављамо да се и они налазе на територији једне од поменутих суседних држава", изјавио је секретар Министарства правде БиХ Јусуф Халилагић, за бањалучки "Фокус".

Халилагић је рекао и да се споразуми не односе на неправоснажно осуђене, међу којима су Бранимир Главаш, осуђен на 10 година затвора због злочина над Србима и крије се у БиХ, или бивши члан Председништва БиХ Анте Јелавица, кога је Суд БиХ осудио на 10 година затвора због криминала у Херцеговачкој банци, а који је пребегао у Хрватску.

Халилагић је додао и да споразуми, које ће потписати министри правде три државе, да би потом били ратификовани, представљају документ који укида принцип добровољности.

"Измене постојећих споразума о међусобној правној помоћи, односно извршењу судских одлука у кривичним делима, омогућавају издржавање казне у једној од држава, и то без пристанка осуђене особе. Дакле, изједначава се однос три државе према бегунцима, без обзира на држављанство, и тиме уједно отклањају садашњи проблеми у вези с проводењем правоснажних судских одлука за кривична дела", објаснио је Халилагић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи