Читај ми!

Бугарски министар одбране: Македонци могу само да мисле да је Делчев био Македонац

Красимир Каракачанов, бугарски министар одбране, изјавио је да "Македонци могу само да мисле да је Гоце Делчев био Македонац", али и нагласио да у међународном праву не постоји аргумент "мислим".

"Током српске окупације и Тита ви сте себе називали Југословенима и то је ваше право, али немојте да крадете нашу историју", поручио је Каракачанов, обраћајући се властима и грађанима Северне Македоније, преноси портал Фокус.

Каракачанов је за бугарску телевизију изјавио да су Северна Македонија и Бугарска у 2017. "потписале споразум којим се обавезују да не постављају територијалне захтеве, да не користе говор мржње и не краду историју једни другима".

Међутим, на реаговање новинарке да су поменуте формулације у уговору опште, те да Македонци и даље сматрају да је Делчев Македонац, Каракачанов је рекао да "мишљење човека о нечему не мора увек да је складу са реалношћу".

"Шта значи ако мислимо. И ја могу да мислим да сам Мексиканац и да ли ме то чини Мексиканцем. Многи Бугари желе да буду Бугари и да живе у Калифорнији, али да ли их то аутоматски чини Американцима. Они су раније мислили да су потомци Филипа и Александра Великог, али су им Грци рекли не, ви нисте њихови потомци и они су се сложили", рекао је Каракачанов.

Скопље не може да искривљује чињенице називајући Цара Самуила македонским царем иако је он био бугарски владалац, додаје бугарски министар одбране.

И Делчев је био Бугарин, каже он и тврди да о томе постоје докази у документима у САД и Турској.

Каракачанов сматра да Северна Македонија покушава да изнесе лаж да наводно Бугарска покушава да одузме право Македонцима на самоопредељење.

"Ми их не принуђујемо да промене идентитет и језик. Кажемо им да се називају како желе – Македонци. Али не треба да кажемо 'ја се називам Македонац зато што је и Делчев био Македонац'", истакао је Каракачанов.

понедељак, 14. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи