Месићеве околности

Хрватски председник Стјепан Месић рекао да не види разлог зашто би се председник Србије Борис Тадић љутио због његове посете Косову. Поздравио бих да је Тадић са мном дошао на Косово и да смо се нашли са председником Фатмиром Сејдиуом, истакао Месић.

Одлазећи председник Хрватске Стјепан Месић рекао је да су грађани Косова, хрватски војници у саставу Кфора и припадници хрватске мањине очекивали његов долазак, истакавши да не види разлог зашто би се председник Србије Борис Тадић љутио због његове посете Косову.

"Ја бих поздравио да је Тадић са мном дошао овде и да смо се нашли са председником Косова Фатмиром Сејдиуом и грађанима који су нас срдачно дочекали", рекао је хрватски председник током посете хрватској мањини у селу Јањево, пренела је агенција Хина.

Хина је пренела да је Тадић, реагујући на Месићеву посету Косову, рекао да је то једна од одлука којима Месић квари односе са Србијом остављајући озбиљан и непотребан терет свом наследнику.

Председник Србије је осудио Месићеву одлуку да за годину дана смањи казну Синиши Римцу, осуђеном на осмогодишњу затворску казну због учешћа у ликвидацијама српских цивила 1991. године.

Тадић је ту одлуку назвао "антиевропским и антицивилизацијским гестом који се не може ничим оправдати".

Месић: Помиловање се даје "за околности"

"Када одлазећи председник Хрватске помилује зликовца који је убијао српску децу само зато што су друге националности, онда је то чин за сваку осуду и дубоко антиевропска и антицивилизацијска одлука с ону страну разума", рекао је председник Србије Борис Тадић.

Месић је одговорио и на то, рекавши да Тадић "врло добро зна да се помиловање не даје за оно што је неко учинио и зашто је осуђен правоснажно, него за околности".

"Будући да Тадић врло добро зна о чему се ради онда ме не узбуђује таква критика, јер је то за његове домаће потребе", рекао је Месић.

Одлазећи председник је навео да то не значи "ослобађање издржавања казне него смањење казне".

Месић је првобитно планирао да посети Косово на православни Божић, 7. јануара, али је посета, после жестоких реаговања из Београда, померена за један дан.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи