Упозорење Републици Српској

Влада Републике Српске мора поштовати Дејтонски мировни споразум у целости и не сме оспоравати мере које је предузео Високи представник, поручили амбасадори Управног одбора Савета за примену мира у Босни и Херцеговини.

Амбасадори Управног одбора Савета за примену мира у Босни и Херцеговини су оштро упозорили Владу Републике Српске да крши Дејтонски споразум тиме што не прихвата одлуке Високог представника у БиХ и о томе најављује могућност расписивања рефрендума.

Амбасадори Канаде, Француске, Њемачке, Италије, Холандије, Јапана, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава, Шпаније као председавајуће Европској унији, делегације ЕУ и Турске која представља Организацију исламске конференције (ОИК), су "снажно подржали мере и одлуке Високог представника", као и могућност да он употреби овлашћења како би осигурао пуно поштовање Дејтонског мировног споразума.

Амбасадори који су представници само неких држава-чланица Савета су, такође, подсетили да је сваки покушај подривања мандата Високог представника, дефинисаног Анексом 10, Дејтонског мировног споразума из 1995. године, неприхватљив.

Високи представник је јасно ставио до знања да се ставовима Владе РС од 14. децембра 2009. године и закључима Народне скупштине РС од 28. децембра 2009. године крши Дејтонски мировни споразум.

Савет за примену мира у Босни и Херцеговини је нагласио властима РС да њихова тумачења Мировног споразума не могу бити замена за тумачења Високог представника.

Такође је поручено властима српског ентитета да је према Дејтонском споразуму Високи представник коначни ауторитет у региону за тумачење цивилне примене Мировног уговора.

Влада РС мора поштовати Дејтонски мировни споразум у целости и не сме оспоравати мере које је предузео Високи представник, поручили су амбасадори.

У саопштењу је такође упозорено да је у јуну 2009. године, Управни одбор Савета подсетио власти и лидере политичких странака, да је БиХ међународно призната суверена држава чији се територијални интегритет гарантује Општим оквирним споразумом за мир.

Свако оспоравање основних елемената Општег оквирног споразумом за мир сматра се неприхватљивим, укључујући и једностране радње усмерене на угрожавање уставног поретка БиХ, наведено је у саопштењу.

Управни одбор Савета ће константно пратити ситуацију, саопштено је из Канцеларије високог представника у БиХ.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи