Обележен Дан Републике Српске

Председник Србије послао из Бањалуке поруку помирења, истакавши да је будућност свих народа у региону у ЕУ. Председник и премијер РС Рајко Кузмановић и Милорад Додик поручили да је Република Српска постојана, стабилна и европски оријентисана.

Република Српска обележила је свој Дан и крсну славу - Светог Стефана. После Свете архијерејске литургије у храму Христа спаситеља и ломљења славског колача, у Банском двору у Бањалуци одржана је свечана академија и пријем за високе званице, којима је присуствовао и председник Србије Борис Тадић.

"Српски народ се бори за уважавање властитог националног интереса, али такво право имају и сви народи на простору Западног Балкана", рекао је председник Тадић.

"Сматрам да наши народи треба да се помире и да та рука помирења буде симбол заједничке вредности", истакао је Тадић.

Према његовим речима, све народе у региону "чекају велика искушења и зато треба водити политику уважавања различитих идентитета и различитих националних интереса".

"Морамо да у односу на 90-те године прошлог века, а почетком овог века, поштујемо легитимност тих различтих идентитета и националних интереса", рекао је Тадић у обраћању новинарима.

"Сви заједно имамо будућност у Европској унији где треба да будемо добри суседи и добри пријатељи", поручио је Тадић.

Србија се није изјаснила о евентуалном референдуму у Републици Српској и Босни и Херцеговини, каже Тадић, објашњавајући да би питања из домена унутрашње политике требало да решавају легално изабрани представници власти у БиХ.

Нагласио је да Србија има право да каже свој став и да ће га саопштавати увек када је у питању очување Дејтонског мировног споразума.

Председник Србије сматра да би сви требало да допринесу смањењу политичких тензија у БиХ и наглашава да "Србија никада ништа неће учинити што би дестабилизовало БиХ, као што неће подржати поделу, бранећи на тај начин и интегритет БиХ, али и властити интегритет на Косову и Метохији".

Председник Тадић изјавио је да сматра контрапродуктивним непрекидну употребу бонских овлашћења од стране високих представника у БиХ, нагласивши да Европска унија треба што пре да добије свог званичног представника.

Тадић је грађанима Републике Српске честитао 18. рођендан и Божић.

Европски оријентисана РС 

На свечаној академији поводом Дана Републике Српске, председник Рајко Кузмановић поручио је да је Република Српска постојана, стабилна, трајна и европски оријентисана.

"РС је показала и доказала да је конструктивни а не реметилачки фактор у односу према свим грађанима, у односу према БиХ и у односу према ЕУ", рекао Кузмановић.

Председник РС је изразио наду да су тешка времена прошла и да је сачувана неспорност назива, постојања целокупности и јединстевности територије и капацитета уставних надлежности РС као правне, политичке и економске категорије.

"Осуђивали смо и све одлучније осуђујемо разне притиске, ма од кога они долазили, па и од органа и тела међународне заједнице и њених представника. Они на жалост уместо да пружају помоћ незаконито делују на легалне и легитимне органе и институције РС", рекао је Кузмановић, истичући да РС жели сарадњу и партнерство са свима.

Премијер Републике Српске Милорад Додик је изјавио да је РС је политички стабилна, с јасном будућношћу и више нико не може да сумња у њену трајност.

Говорећи поводом Дана РС, Додик је рекао новинарима да је преживела све нападе, оспоравања и неверице и домаћих критичара "и оних у окружењу".

"Пред нама стоје изазови, који ће бити на добробит свих људи, што није нимало једноставно ни лак задатак", рекао је Додик.

Додик је истакао да српски ентитет почива на вољи народа, који је створио РС и подржава је, као и на својим институцијама које су створене као део демократског амбијента.

Свечаностима у Бањалуци присуствовао је и престолонаследник Александар Карађорђевић са супругом Катарином.

Република Српска је створена пре 18 година, када су српски представници након прегласавања, напустили рад у тадашњој скупштини БиХ и формирали скупштину Српског народа у БиХ.

Након тога је формирана и Српска Република БиХ, која је после названа РС, а међународно призната Дејтонским споразумом донетим 21. новембра 1995. године.

Број коментара 69

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи