Поплава угоржава улцињска села

Ниво реке Бојане, после вишедневних поплава у Албанији, у сталном порасту. Најугроженија села у општини Улцињ. Више од 3.500 особа евакуисано из области око Скадра.

Након вишедневних поплава на северу Албаније, ниво реке Бојане је у сталном порасту. Водостај се приближио рекорду из 1952. године, када је износио скоро шест метара, саопштено је из Хидромеоролошког завода Црне Горе.

Према информацијама из Скупштине општине Улцињ, највише су угрожена села те општине на самој граници са Албанијом. Двадесетак домаћинстава је због поплаве изоловано.

Због одбране од поплаве у општини Улцињ подигнути су насипи у дужини од десетак километара. Грађевинске машине време без падавина користе за појачавање насипа.

На водни режим Бојане утичу хидроакумулације на Дриму, у Албанији, кроз коју река тече у дужини од око 20 километара.

Ниво воде расте, стање критично

Из области на северу Албаније, у околини Скадра, евакуисано је око 3.500 људи. Јаке кише поплавиле су више хиљада хектара земље и приморале власти да отворе бране хидроелектрана.

"Ниво воде и даље расте и стање је и даље критично", рекао је премијер Саљи Бериша и позвао локане власти да евакуишу становништво.

Албанско Министарство унутрашњих послова навело је да је поплављено око 10.170 хектара и да је вода продрла у 2.110 кућа. Многа места су остала без струје, а мештанима недостају и храна, питка вода и друге потрепштине.

Војска учествује у акцији отклањања последица поплава, а Тирана очекује помоћ и од НАТО. Влада Албаније је затражила од Македоније да повећа ниво Охридског језера, чиме би се смањио доток воде из Црног Дрима, изјавио је албански министар енергетике Дритан Прифти.

"Верујемо да би та мера имала позитиван утицај на смањење поплава у Албанији", рекао је Прифти.

Претходних дана мештани села у региону Скадра одбијали су да напусте поплављене домове, плашећи се да ће остати без имовине. Власти су им запретиле присилном евакуацијом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи