Читај ми!

Скопље, нема преговора о националном идентитету

Влада Северне Македоније има јасан став да ради на заједничком решењу са Бугарском у остваривању циљева за прикључивање Европској унији, али се о националном идентитету не може преговарати, рекао је портпарол владе Душко Арсовски. Скопље никада није променило суштину своје политике према Бугарској, изјавила је потпредседница владе Екатерина Захаријева.

Арсовски каже ако причамо о дефинисању језика, Бугарска има право да тражи анекс, који није прихватљив за владу Северне Македоније јер је Европска унија већ прихватила македонски језик и користи га приликом догађаја и публикација.

"Бугарска има право на другачији став, који може да потврди Европско веће, али се то неће одразити на позицију Уније. Македонски језик је признат у документима ЕУ и то је наше неупитно право", навео је Арсовски.

Ова изјава долази након одлуке Бугарске да стави вето на одржавање прве међувладине конференције Северне Македоније са Европском унијом.

"Влада ради са међународним савезницима и посебно је захвална за активности Немачке током председавања ЕУ. У овим тренуцима изазова за цео свет, морамо да покажемо европске вредности и фаворизујемо дијалог уместо сукоба, као и да ставимо спремност за сарадњу пре национализма и политике изолације", рекао је Арсовски, пренела је агенција МИА.

Он је нагласио да нема преговора о националном идентитету Северних Македонаца.

"Влада никада неће одустати од нашег права на самоопредељење, које је у складу са УН повељом, декларацијом о људским правима, Европском конвенцијом за људска права, Лисабонским споразумом, као и са уставом Републике Северне Македоније", казао је Арсовски.

Северна Македонија неће почети преговоре о приступању Европској унији, пошто је Бугарска одбила да одобри преговарачки оквир, због отворених питања око историје и језика.

"Скопље мора да промени политику према Бугарској"

Бугарска је увек демонстрирала доследност, предвидљивост, транспарентност и конструктивност, али упркос свим својим актима добросуседства, Скопље никада није променило суштину своје политике према Бугарској, изјавила је потпредседница владе и министарка спољних послова Екатерина Захаријева.

"У ствари, Скопље је наставило своју политику одржавања неоснованих тврдњи о мањинским правима, историји и језику, између осталог", рекла је Захаријева, пренела је БТА.

Она је навела да осим ако не добију правне гаранције из Скопља у контексту преговарачког процеса са ЕУ да ће се ова политика променити, Бугарска не може да да зелено светло за прву међувладину конференцију ЕУ-Северна Македонија и за почетак преговора о чланству.

"Навели смо примере вештацких административних баријера подигнутих против бугарских инвеститора, развој везе Исток-Запад је одложен, Скопље није предложило ниједан инфраструктурни пројекат у овој области за нови период претприступних програма", рекла је Захаријева.

Она је нагласила да је у медијима Северне Македоније владала хистерија, подстицана отвореним говором мржње у односу на Бугарску и да се свако ко изрази супротно мишљење сматра издајником.

"Остављамо отворена врата за комуникацију и спремни смо да одржимо билатералне преговоре, навела је Захаријева.

Према њеним речима, Бугарска ће наставити са својим добронамерним приступом, али тренутно понашање Северне Македоније је обавезује да привремено обустави подршку и сагласност за одржавање прве међувладине конференције док не добије јасну гаранцију у правно обавезујућем документу.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи