Читај ми!

Скопље: До последњег часа тражимо решење за спор са Бугарском

Министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи рекао је да су остала још три дана да се приближе ставови у спору са Бугарском и да Скопље неће одустати од тражења решења у вези са преговарачким оквиром ЕУ, о којем ће се у Бриселу расправљати 17. новембра.

Бујар Османи је известио да су Северна Македонија и Бугарска постигле напредак у погледу седам или осам питања која су од великог значаја за обе стране.

"Имамо још три дана и радићемо све до последњег тренутка да докажемо да је ЕУ интеграција важна не само за Северну Македонију, већ и за Бугарску и све друге чланице Уније, као и за кредибилитет и регионалну динамику ЕУ", рекао је Османи на конференцији за новинаре.

Османи је рекао да Скопље ради све што може на проналажењу решења, али да не може да предвиди да ли ће то бити довољно за наставак европских интеграција, преноси МИА.

Додао је да нико не може да очекује да дугорочне несугласице могу бити решене за три дана, али да се нада обнављању поверења у процесу започетом 2017. године.

На најновијем састанку амбасадора ЕУ, одржаном 6. новембра, Бугарска се успротивила усвајању преговарачког оквира ЕУ за Северну Македонију.

Османи није желео да коментарише могуће закључке састанка Савета за опште послове ЕУ у уторак и позицију Бугарске истакавши да је став Северне Македоније јасан.

Бугарска влада потврдила став о Скопљу и преговарачком оквиру ЕУ 

Бугарска влада је на интернет седници потврдила став у вези са преговарачким оквирима Европске уније за Северну Македонију и Албанију, о којима ће Савет за опште послове ЕУ расправљати 17. новембра.

Влада је у саопштењу истакла да је Бугарска једна од најјачих присталица процеса проширења.

"Током свог председавања ЕУ 2018. године, проширење је поново поставила као главни приоритет на дневни ред ЕУ. Европске перспективе пружају снажан подстицај земљама западног Балкана да пређу на демократску владавину и тржишну економију", наводи се у саопштењу, преноси македонска агенција МИА.

Софија је рекла Бриселу да нацрт оквира и нацрт декларације не пружају гаранцију да ће Северна Македонија испунити предуслове које је поставила Бугарска у погледу примене Уговора о пријатељству, историјских питања и македонског језика и идентитета.

Бугарска од Северне Македоније тражи да призна да "македонски идентитет и језик имају бугарске корене".

Седница Савета за опште послове ЕУ током које би министри требало да разговарају о усвајању преговарачког оквира, првобитно заказаног за 10. новембар, померена је за недељу дана како би Скопљу и Софији дали времена да нађу заједнички језик.

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи