Читај ми!

Изборна тишина у БиХ уочи локалних избора

У Босни и Херцеговини, у оба ентитета - Републици Српској и Федерацији БиХ, и дистрикту Брчко, данас у 7 сати ступа на снагу изборна тишина уочи локалних избора у недељу, 15. новембра.

Изборна тишина ће бити на снази до недеље у 19 сати, односно до затварања биралишта.

На локални изборима право гласа има 3.283.380 бирача који ће гласати на 5.759 бирачких места, укључујући и 388 редовних мобилних тимова.

На локалним изборима ове године бира се 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска већа у Федерацији БиХ, 120 начелника општина у БиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 14 градских већа у ФБиХ, 22 градоначелника у БиХ и Скупштина Брчко дистрикта.

То ће бити шести по реду локални избори на којим се градоначелници и начелници бирају на мандат од четири године, с обзиром да су у једном изборном циклусу раније, 1997. године мандати трајали три године, односно до 2000. године када су поново одржани избори,

Локални избори у БиХ биће специфични и по томе што поново, трећи пут за редом, на њима истовремено са другим бирачима неће гласати грађани Мостара.

Мостарци ће наиме, на локалне изборе сами, и то са месец дана закашњења, тачније 20. децембра, и то први пут након 2008. године. Наиме, бирачи у Мостару нису гласали на локалним изборима 2012. и 2016. године јер су одлуком Уставног суда БиХ биле суспендоване одредбе Статута Града Мостара, јер нису одражавале једнаку вредност гласа у свих шест изборних подручја.

 

понедељак, 21. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи