Читај ми!

Влада Аустрије усвојила пакет мера за борбу против тероризма

Аустријска влада усвојила је пакет мера за борбу против тероризма, који је усмерен како против терориста, односно особа од којих полази опасност по друштво и земљу, тако и против политичког ислама, а предвиђено је и да судови могу држати терористе у притвору све док од њих постоји претња, преноси Ројтерс.

Канцелар Себастијан Курц је на конференцији за новинаре рекао да је Аустрија пре недељу дана била суочена са стравичним териристичким нападом и да није довољно само да се жали за жртвама, већ се морају предузети мере ради спречавања таквих напада.

Ако ментално болесни криминалци могу бити доживотно затворени, јер представљају претњу, онда и терориста који представља претњу може бити затворен доживoтно, рекао је Курц.
Подсетио је да тренутно из Аустрије има више од 300 такозваних страних терористичких бораца, који су пошли да се боре на страни Исламске дрзаве, или који су у томе осујећени.

"На основу нашег закона које третира чланство у терористичкој организацији као кривично дело је могуће кажњавати и саму намеру прикључења, што је добро. ОД 300 џихадиста око половина је убијена или се налази и даље на ратишту, а половина се вратила у Аустрију. Један део оних који су се вратили је у затвору, а друди део је издржао затворску казну", објаснио је он.

Пошто они који су издржали казну и даље представљају опасност, као што је показао терористички напад у Бечу, било је потребно предузети мере, указао је Курц.

Тако је договорено да се за џихадисте створи установа сличан оних за психичко поремећење преступнике, у којој ће бити затворени све док не буду дерадикализовани.

Они који су недавно пуштени из затвора биће електронски надзирани електронском наногицом или наруквицом, додао је он.

Курц је казао да то јесте уплив у слободе грађане, али је то било неопходно како би се минимализовала претња по становништво.

Пакет мера садржи и одузимање држављанства, као и стварање државног тужилаштва за борбу против тероризма.

Предвиђена је и реформа Службе за борбу против тероризма и повећање њиховог буџета.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи