Читај ми!

Црногорско министарство није одобрило полагање венаца на спомен-плочу српским ослободиоцима

Амбасада Србије у Црној Гори одложила је полагање венца на спомен-плочу српским ослободиоцима у Будви, јер Министарство спољних послова Црне Горе није одобрило ту активност оцењујући је неприхватљивом, сматрајући је као "грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе" и "историјски фалсификат".

Како се наводи у саопштењу, Амбасада Републике Србије у Црној Гори је сходно досадашњој пракси и устаљеној традицији планирала да обележи 11. новембар, Дан примирја у Великом рату, на начин како је то и до сада чинила – полагањем венца на спомен-плочу на улазу у Стари град Будву.

"На њој пише: 'Покољења дјела суде П. П. Његош, на успомену доласка храбре и побједоносне српске војске која послије јуначких побједа ослободи Будву на Митровдан 8. новембра 1918, поставља Општина Будванска'. Дакле, на плочи која симболизује победу, ослобођење као универзалну вредност, све битке и велико страдање за слободу", истиче се у саопштењу Амбасаде.

Како се наводи, Амбасада је о планираним активностима сходно дипломатској пракси, уредно обавестила Министарство спољних послова Црне Горе.

"Министарсво је тим поводом синоћ позвало амбасадора на разговор и саопштило став да ту активност сматрају као грубо мешање у унутрашње ствари суверене државе, историјски фалсификат и да сходно томе ту активност као земља домаћин не одобравају и оцењују је неприхватљивом", наглашава се у саоштењу.

"Република Србија и њена Амбасада у Црној Гори такве тврдње и наводе одбацују као злонамерне и нетачне, а нарочито неутемељене тврдње да је реч о историјском фалсификату. Пошто је данас Дан примирја и Победе у Великом рату, сматрамо да то треба да буде и дан мира и помирења и међу браћом и међу народима и зато остајући чврсто привржене грађењу најбољих братских и пријатељских односа Србије и Црне Горе, не желећи ничим да то доводимо у питање, одлажемо планирану активност полагања венца", каже се у саопштењу.

Истовремено, из Амбасаде изражавају наду и жељу да ће се у скорој будућности стећи услови да се то обави на адекватан и прихватљив начин, као што се то иначе обележава у целом слободарском и цивилизованом свету.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи