Читај ми!

Аустријски медији: Терориста из Беча обучаван у кампу у Северној Македонији

Атентатор Кујтим Фејзулај (20), који је у понедељак увече у Бечу у терористичком нападу усмртио четири особе, није био "вук самотњак", већ неко ко је тесно умрежен са аустријском исламистичком сценом, истиче бечки дневник "Естерајх".

Естерајх наводи да је у фокусу истрага једна џамија у 16. бечком округу, коју си, као и Кујтим Фејзулај, посећивали "познати" исламисти.

Додаје да су у тој џамији, регрутовани борци за Исламску државу.

Полиција истражује и ко је обучио Фејзулаја да употребљава оружје, а ту постоје трагови који воде у Немачку, односно једног кампа за обуку терориста у Северној Македонији, где је често путовао. 

Дневник се позива на досије Фејзулаја, који је био осуђен на 22 месеца затвора због терористичког удруживања. Пуштен је превремено из затвора јер је изиграо власти уверивши их да се променио.

У том досијеу се наводи да је младић македонског порекла одгојен у исламском духу, и да је постао "салафистичко-џихадистички присталица политичког такфиризма".

Додаје се да то значи да је одобравао насиље као средство за наметање "исправног пута".

Фејзулај је, заједно са једним пријатељем, покушао да оде у џихад у Сирију, али у томе није успео, већ су га ухапсиле турске власти, које су га изручиле Аустрији, где је одговарао пред судом.

Током истраге, након његовог терористичког напада, полиција је у више градова Аустрије ухапсила 14 особа које су имале везе са Фејзулајем, а за које постоји сумња да би могле бити саучесници.

Такође и у Швајцарској су ухапшене две особе које су с њим биле у контакту.

Четворо цивила и један нападач убијени су терористичким нападима у Бечу.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи