Читај ми!

Захариева о Северној Македонији: Не можемо да се правимо да не видимо проблеме

Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захариева изјавила је да та земља још није у прилици да одобри преговарачки оквир ЕУ са Северном Македонијом јер, како је рекла, "не можемо да затворимо очи и да се правимо да не видимо да има проблема у спровођењу споразума с том државом".

Екатерина Захариева је истакла да је Бугарска добронамерна, али да не може да прави компромисе који ће наставити да воде у смеру антибугарске кампање и додала да је то став бугарске владе.

Потврдила је да Бугарска још није у прилици да одобри преговарачки оквир ЕУ са Северном Македонијом.

"Не можемо да затворимо очи и да се правимо да не видимо да има проблеме са спровођењем споразума са Северном Македонијом", рекла је Захариева.

Заменик премијера за европска питања Северне Македоније Никола Димитров и шеф македонске дипломатије Бујар Османи бораве у Берлину где су имали састанак са Захариевом, на позив министра спољних послова Немачке Хајко Маса и немачког државног министра за Европу Михаела Рота.

Циљ разговора је, како наводи портал Плусинфо, да се пронађу начини за приближавање позиција Скопља и Софије како би се омогућило да започну преговори Северне Македоније са ЕУ за које је било предвиђено да стартују до краја 2020. године.

Северна Македонија у Бугарска имају историјска и идентитетска спорења која нису разрешена ни након потписивања Споразума о пријатељству и добросуседским односима 1. августа 2017. године.

Бугарска захтева да Северна Македонија прихвати да македонски језик и македонски идентитет имају бугарско порекло.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи