Читај ми!

Отворен трећи Дигитални самит Западног Балкана

Потписивањем меморандума о разумевању о плану за 5Г мрежу за дигиталну трансформацију и о регионалној интероперабилности и услугама поверења за електронске трансакције у региону отворен је трећи дигитални самит Западног Балкана.

Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу рекла је да је уверена да ће регион још једном постићи резултате.

"Ко год је био у недоумици када ће дигитална будућност да се изненада појави у нашим животима, до сада је убеђен да је будућност већ стигла. Ограничење кретања и рада донело је велико повећање стопе незапослености на Западном Балкану и то између 5 и 30 одсто. Улагање у технологије и прелазак у дигиталну сферу може донети промену. Дигитална трансформација у региону може донети повећање продуктивности од 4 одсто", рекла је Мајлинда Брегу.

Према њеним речима, интензивнија дигитална трансформација повезана је са отварањем радних места у прерађивачком сектору на Западном Балкану, а један одсто повећања степена дигиталне трансформације приближно одговара повећању запослености од 1,16 одсто.

"Цена тога што су жене ван подручја науке, технологије, инжењерства и математике су веће него икада раније. Вероватноћа аутоматизације 18 милиона претежно 'женских' послова износи најмање 70 одсто, док ће за 90 одсто будућих послова у свету бити потребне вештине у домену науке, технологије, инжењерства и математике. За разлику од устаљеног мишљења, дигитална трансформација има мање везе са технологијама, а много више са људима", оценила је Брегу. 

Истиче да људи у просеку проведу око седам сати на интернету.

"Статистички подаци показују да особа старости између 16 и 64 године просечно проведе 6 сати и 42 минута на интернету. У нашем региону 69 одсто особа користи интернет. Ове бројке стално расту. Људи су на интернету", рекла је генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу.

Како је рекла како би се смањиле дигиталне разлике између нашег региона и остатка света, стручњаци кажу да треба да се подстичу и уводе дигиталне технологије и дигитална решења као одговор на здравствене, економске, социјалне и сигурносне потребе, што значи значи пружање јаснијих и бржих услуга које не постављају никакве препреке између људи.

"И док су Европска унија и свијет далеко одмакли у припремама за дигитално доба, ми морамо трчати дупло брже да премостимо постојећи јаз," закључила је Брегу. 

Дигитални самит Западног Балкана део је Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор, који су подржали лидери из региона у Трсту 2017. године.

Први Дигитални самит Западног Балкана одржан је у априлу 2018. у Скопљу, а други прошле године у Београду, а самит се наслања на искуство регионалног дијалога на високом ниво о дигиталној трансформацији, у оквиру Берлинског процеса.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи