Одржана комеморација жртвама усташког логора у Јадовну

Kомеморација жртвама усташког логора у Јадовном одржана је без масовног окупљања, уз молитву и говоре представника српске и јевејске заједнице и Савета за националне мањине. Милорад Пуповац из Српског народног вијећа оценио је да починиоци који су убијали недужне људе и данас уживају поштовање неких кругова.

На комеморацији недалеко од Шаранове јаме, једне од многих јама на Велебиту у којима су кости Срба и Јевреја ликвидираних по расним законима Независне Државе Хрватске 1941, уз представнике Српског народног већа, Kоординације јеврејских општина и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, били су и изасланици хрватског председника, Сабора и Владе, као и представници амбасада Србије, БиХ и Аустрије, наводи агенција Хина.

Учесници су након тога отишли на Паг, где је био део логорског система Госпић-Јадовно-Паг.

Први пут на комеморацији су била двојица ветерана из Домовинског рата, чланови удружења Ведра (ветерани Домовинског рата и антифашисти), које је Милорад Пуповац посебно поздравио.

Председник Савета за националне мањине Александар Толнауер истакао је на комеморацији да су се ти злочини почели да догађају само 75 дана након успостављања такозване НДХ, и то пре почетка организованог отпора окупацији.

Kомплекс усташких логора Госпић-Велебит-Паг, Толнауер је назвао местом најокрутнијег масовног злочина и терора, истичући да је он претеча Јасеновца и да му је "једина сврха и намена била геноцид и холокауст за Србе и Јевреје, где су страдавали и Хрвати и Бошњаци и Словенци, сви који су се супротстављали НДХ".

"Убијајући недужне остали су без душе"

Пуповац је за починиоце рекао да су "убијајући недужне људе на основи правила која нису ни божја ни људска и сами остали без душе".

"Ти бездушни људи и данас уживају поштовање неких кругова, а њихова знамења и симболи настоје да нормализују, па и легализују, а то је бездушно као што је био бездушан и акт убијања под тим поздравом", рекао је Пуповац не спомињући директно поздрав "За дом спремни". Тиме они, додао је, "настоје да отимају душе младих људи и у данашњој Хрватској".

Након 6. јуна уследио је успостављање система концентрационих логора смрти, први на Јадовном, као месту екстерминације Срба, Јевреја и Рома далеко од очију сведока, што је била матица безумних и бруталних злочина који су се догађали после.

Уз хиљаде овде побијених Срба, Јевреја и других људи неподобних НДХ, Пуповац је споменуо неке од седамдесетак свештеника Српске православне цркве, међу којима једног владику и једног митрополита, четворицу браће вајара Војина Бакића, Александра, Милана, Николу и Слободана.

Споменуо је и Иву Голдштајна, убијеног деду данашњег професора историје Иве Голдштајна, који је такође дошао да ода почаст жртвама.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи