Јандроковић: Вучић у Загребу – допринос развоју односа две земље

Председник хрватског парламента Гордан Јандроковић изјавио је да очекује да ће садржај и исход посете председника Србије Александра Вучића Загребу допринети свеукупном развоју односа двеју држава. Истиче да треба разговарати о могућој сарадњи данас и оном што ће бити у будућности.

Јандроковић је, како преноси Хина, рекао да не зна да ли ће се састати са председником Србије током његове предстојеће посете Загребу јер, како је рекао, још нема информације о званичном протоколу.

Вучићева посета Загребу најављена је за 12. и 13. фебруар.

"Председница Колинда Грабар Китаровић очито је проценила да је ово тренутак у којем може доћи до сусрета с председником Србије. Верујем да за то постоје добри разлози и очекујем да ће садржај и исход тог састанка бити користан и да ће допринети свеукупном развоју односа двеју држава", рекао је Јандроковић новинарима у Загребу.

Председник Хрватског сабора нагласио је да последњих неколико дана није било охрабрујућих знакова да би могло доћи до помака у хрватско-српским односима.

Навео је да је Хрватској посебно било неприхватљиво понашање, како је рекао, српских представника у вези са изложбом о Јасеновцу у седишту УН у Њујорку, јер се "ради о манипулацији жртвама, што није послужило на част онима који су ту изложбу радили".

Сматра да је решавање проблема несталих једно од најважнијих питања између две државе, али је битно, каже, разговарати и о могућој сарадњи данас и оном што ће се догађати у будућности.

Упитан да ли би председник Вучић требало да се извини за оно што је говорио у Глини 90-их година прошлог века, одговорио је како је то деликатно питање али "очекује да ће се Вучић на одређени начин изјаснити о својој улози током великосрпске агресије".

Што се тиче неусклађености хрватске спољне политике у вези са Вучићевом посетом Хрватској, Јандроковић је рекао да су по том питању сви (председница и влада) изнели своја размишљања, а нико није рекао да је против посете.

"Важно је водити политику која је у интересу Хрватске и која ће промовисати оно што је добро за Хрватску", закључио је Јандроковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи