Фајненшел тајмс: Ципрас игра покер над Македонијом

Премијер Грчке Алексис Ципрас, иако у својој земљи има жесток отпор сваком решењу спора са северним суседом, а које би садржало реч "Македонија", могао би у случају компромиса да постане "Бизмарк Балкана", пише "Фајненшел тајмс".

У опширном тексту под насловом "Ципрас игра покер над Македонијом", Фајненшел тајмс пише да је ова година за Ципраса година у којој би требало да прослави изласак Грчке из осмогодишње рецесије.

Такође, под притиском Вашингтона, који жели Македонију ове године да види у НАТО-у и естаблишмента ЕУ који разматра питање ослобађања Грчке дуга, компромис који би се постигао на челу са Ципрасом довео би га на позицију "Бизмарка Балкана", пише Фајненшел тајмс.

Лист, међутим, примећује да се око 60 одсто Грка противи да реч "Македонија" буде део будућег решења имена.

Хиљаде људи изашло је на улице у јануару да би показали своје противљење имену "Македонија", а масовни протест очекује се и у недељу у Атини.

Фајненшел тајмс подсећа да спор у вези с именом датира од 1991. године, после распада Југославије, када је створена Република Македонија.

Грчка се од почетка противила том имену, уз аргумент да такво име носи територијалну претњу за грчки регион Македонија.

Ради компромиса, Македонија је 1995. године прихватила привремено и незграпно име "Бивша Југословенска Република Македонија", пише Фајненшел тајмс.

Сукоб у вези с именом много је више од пуког локалног интереса, констатује аутор текста, те подсећа да је Грчка непопустљива у вези с тим, што је довело до блокирања "БЈРМ" у њеним тежњама да уђе у НАТО и Европску унију (с обзиром да Атина има право вета у оба савеза).

Сада две земље покушавају да реше спор једном за свагда.

Специјални изасланик УН Метју Нимиц у посети је Атини и Скопљу ове седмице да би допринео проналажењу компромиса.

Међу могућим решењима за име су "Нова Македонија" или "Вардарска Македонија".

После 20 година нерешавања спора, 2018. година је можда година у којој би грађани Македоније могли да сазнају како ће им се земља звати, наводи се у тексту Фајненшел тајмс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи