Румунска владајућа партија смењује сопствену владу

Владајућа румунска Социјалдемократска партија покренула је иницијативу за смену сопствене владе пошто је отказала подршку премијеру Сорину Гриндеануу.

Процедура изгласавања неповерења влади почела је дан раније него што је планирано, а румунски посланици ће у среду гласати о смени Гриндеануа, којег социјалдемократе оптужују да не спроводи програм партије.

Гриндеану, који је премијер од јануара, одбацио је оптужбе и одбио да поднесе оставку.

Он тврди да председник Социјалдемократске партије Ливиу Драгнеа жели да на чело владе постави себи лојалну особу, пошто не може да буде премијер, јер је 2016. године осуђен због изборне преваре.

Бивши румунски премијер, такође социјалдемократа Виктор Понта, који подржава премијера Гриндеануа, позвао је на разговоре с Драгнеом како би се криза решила и избегло гласање о поверењу влади, које је назвао "атомским ратом између социјалдемократа и социјалдемократа".

Понта је рекао да ће од унтарпартијског сукоба корист имати румунски председник Клаус Јоханис, њихов политички противник, који одређује коме ће доделити мандат за састав владе, коју потом бира парламент.

За опозив владе социјалдемократама и њиховим политичким партнерима потребна су 233 гласа у парламенту од 465 места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи