На суђењу Орићу сведочио Зоран Станковић

У наставку суђења ратном команданту Сребренице Насеру Орићу данас је сведочио вештак из Београда, доктор Зоран Станковић који је радио обдукциони налаз убијеног Милутина Милошевића.

Орић и Мухић су оптужени да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

На рочишту одржаном 12. јула, судски вештак медицинске струке Рифат Кешетовић потврдио је да је током судско-медицинске обраде посмртних остатака Слободана Илића, убијеног у селу Залазје 1992. године, пронашао вишеструке преломе лобање, серијски прелом ребара, као и прелом десне бутне кости.

Према мишљењу др Станковића смрт Милутина Милошевића највероватније је била насилна и наступила је од последица устрелне ране из пиштоља у левом подлопатичном пределу, пренеле су бањалучке Независне новине.

Смрт је са великом вероватноћом насилна, услед искрварења“, рекао је Станковић који је извршио обдукцију посмртних остатака Милутина Милошевића, пронађеног у масовној гробници у Сандићима, и 1993. године сачинио налаз.

Станковић је испричао да су дошли на позив, а да су у окколини трајали оружани сукоби.

"Било је доста припадника полиције који су тражили командира. Нашли смо 14-15 тела, ту је био и Милошевић. Имао је маскирну блузу и кошуљу, имао је ознаке командира полиције", навео је др Станковић. Казао је и да су лешеве нашли у близини реке.

Станковић је рекао да су радили парцијалну обдукцију Милошевићевих остатака током које су пронашли две повреде.

Прецизирао је да су подлопатичном пределу нашли кружни отвор, те у телу пројектил који припада муницији калибра 7,65, што припада ручном ватреном оружју, а друга рана била је у пределу главе настала ударцем тупим предметом као што су кундак, мотка, камен, цигла и слично, и то највероватније док је Милошевић био жив.

Казао је и да је недостајало стопало као и ткива потколеница што је вероватно последица труљења, односно сасушивања, мумификације с обзиром на састав тла у којем је Милошевић био укопан.

"Прво је настала стрелна повреда, а у другом акту је задобио ударац тупим предметом", додао је Станковић и појаснио и да је могуће да је нападач био у усправном положају или евентуално полусавијен, а оштећени је чучао или био у седећем положају, док је друга могућност да је оштећени био на нижој подлози у односу на нападача", навео је др Станковић.

Напоменуо је да је тело погођено једним пројектилом.

Током унакрсног испитивања Орић је питао Станковића да ли је могуће да је Милошевић био на транспортеру, а нападачи на обали удаљени до десет метара и да се тако десила устрелна рана, те да ли је могуће да је при паду са транспортера на камен задобио ударац у главу.

Станковић је одговорио да је могуће тако задобити повреде какве су пронашли.

Наредно рочиште заказано је за 6. септембар, за када је најављено саслушање два сведока Тужилаштва БиХ, јавила је РТРС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи