Обележена годишњица страдања Срба код Новог Града

У насељима Тињице и Сводна код Новог Града, где је бомбардована избегличка колона током хрватске војне акције "Олуја", обележена је 21. годишњица страдања Срба из некадашње Републике Српске Крајине.

У знак сећања на 220 хијада прогнаних и скоро две хиљаде Срба убијених и несталих у акцији "Олуја", у цркви Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен је парастос.

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац и начелница Општине Нови Град Сњежана Рајилић спустили су у реку Уну венац с "моста спаса", преко којег је у БиХ у августу 1995. године прешло 100 хиљада избјеглица из Републике Српске Крајине, углавном с подручја Баније, Кордуна и Лике.

Протерани Срби запалили су свеће на граничном прелазу Двор-Нови Град.

Пре 21 годину избегличку колону Срба код Жировца је напала хрватска војска и Пети корпус Армије БиХ. Тада је страдало 700 српских цивила.

Преко "моста спаса" од 4. до 7. августа 1995. године иземђу Двора и Новог Града прешло је више од стотину Срба, протераних из Хрватске.

Они су потом кренули ка Приједору, али их је код села Сводна бомбардовала хрватска авијација.

Тада је погинуло шест особа, а на десетине је рањено. Према подацима Документационо-информативног центра "Веритас", током "Олује" је погинуло и нестало 1.856 људи, од чега 546 жена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије