ХРВ: Мађарска туче мигранте и враћа их у Србију

Мађарски полицајци и војници су тешко претукли неке мигранте и затим их послали преко границе у Србију, наводи "Хјуман рајтс воч" (ХРВ) у најновијем извештају.

Од 5. јула, Мађарска враћа све мигранте ухваћене у зони од осам километара од своје границе натраг у Србију, што је мера коју је званична Будимпешта увела како би зауставила прилив избеглица, пренела је агенција АП.

Мађарска полиција наводи да је током прве недеље примене те нове мере у Србију враћена 621 избеглица.

У извештају ХРВ, организације за заштиту људских права, описује се случај у ком је група мађарских војника два сата тукла групу од 30 до 40 миграната, међу којима је било и жена и деце.

"Ни у филмовима нисам видео да неко неког тако бије", изјавио је један неидендификовани мигрант и додао да их је пет или шест војника тукло једног по једног.

"Завезали су нам руке иза леђа пластичним лисицама. Тукли су нас свиме, рукама, ногама и палицама. Намерно су нас тешко повређивали", рекао је мигрант.

Други мигранти са којима је разговарао ХРВ наводе да су их полицајци тукли и да су били повређени кад су их присилили да се врате у Србију кроз мале отворе на огради од бодљикаве жице.

Извештај ХРВ се базира на разговору са 41 тражиоцем азила и мигрантом, као и званичницима из више мађарских и међународних институција, укључујући агенцију Уједињених нација за избеглице, мађарску полицију и службу за имиграцију.

ХРВ тврди и да Мађарска не испуњава међународне стандарде за тражиоце азила, тиме што брзо одбацују већину затхева за азиле неожењеним мшкарцима, а одобравају само 15 захтева на дан на свакој од две транзитне зоне на граници са Србијом, што резултује тиме што су стотине избеглица блокиране на граници у лошим условима.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи